Jesen je pravo vrijeme za prikupljanje plodova šipka. Šipak sazrijeva od septembra do sredine novembra. Bobice biljke koju još nazivaju divljom ružom, sadrže više vitamina C nego limun ili naranča.
Vitamin C – važna zaštita od prehlada i infekcija u velikim je količinama sadržan u šipku, koji u ovo doba godine ima tamno crvenu boju. Šipak sadrži puno vitamina C i to u zavisnosti od vrste i zrelosti i do 400 i 5.000 mg na 100 grama. Specifičnost vezana uz C vitamin u šipku je što se njegova koncentracija i nakon termičke obrade i stajanjem smanjuje znatno sporije nego kod ostalih vrsta voća. Osim toga u njemu još ima u izobilju vitamina B, provitamina A i minerala kao što je željezo, magnezij, natrijum i eterična ulja.
Šipak je kiselkastog do polusuhog okusa i poznat je po džemu i čaju.
Osim toga ovo divlje voće je također dobro za proizvodnju likera i slatkog namaza u kombinaciji sa jabukama i kruškama ili se može dodati ukusnim umacima za meso i divljač.
Šipak je zreo kad je crvena korica na dodir mekana i kada se plodovi lagano mogu brati. Upozoravamo da se sirovi šipak ne bio smio jesti. Kod pripreme je potrebno otkloniti cvjetove, stabljike i sjemenke koje su unutar voćke. Najbolje je pri tome koristiti rukavice jer može doći do iritacije kože i sluznice.