fbpx

Preeklampsija-povišen krvni pritisak u trudnoći

0

Zašto je visoki krvni pritisak opasan u trudnoći?

Visoki krvni pritisak (takođe nazvan i hipertenzija) obično nema simptome i može dovesti do zdravstvenih problema u bilo kojoj životnoj dobi. Izuzetno visok ili nekontrolisan krvni pritisak tokom trudnoće može uzrokovati probleme vama i vašoj bebi.

Neke žene imaju visoki krvni pritisak prije trudnoće, a kod nekih se prvi put pojavi tokom trudnoće. Opasno visok krvni pritisak se naziva preeklampsija i može se pojaviti tokom trudnoće ili ubrzo nakon poroda.

Šta je krvni pritisak?

Krvni pritisak je sila kojom krv tokom proticanja kroz krvne žile – arterije pritišće njihove zidove. Arterije odvode krv od srca do pluća u kojima krv preuzima kisik i teče dalje u organe i tkiva. Organi i tkiva koriste kisik da pokrenu svoje aktivnosti. Krvne žile koje vraćaju krv u srce nazivaju se vene.

Šta znače brojevi u krvnom pritisku?

Očitavanje krvnog pritiska ima dva broja odvojena kosom crtom. Kada, na primjer, mjerenje pokazuje 110/80 mm Hg, to se čita kao “110 sa 80.” Prvi broj označava pritisak na zidove arterija prilikom stezanja srca i naziva se sistolički krvni pritisak. Drugi broj označava pritisak na zidove arterija kada se srce odmara između dva stezanja i to je dijastolički krvni pritisak.

Kad se smatra da je povišen krvni pritisak?

Normalan: manje od 120/80 mm Hg

Povišen: sistolički između 120 i 129 mm Hg, a dijastolički manji od 80 mm Hg

Prva faza hipertenzije: sistolički između 130 i 139 mm Hg ili dijastolički između 80 i 89 mm Hg

Druga faza hipertenzije: sistolički veći 140 mm Hg ili dijastolički veći 90 mm Hg

Koliko često treba mjeriti krvni pritisak tokom trudnoće?

Ginekolog bi trebao provjeriti vaš krvni pritisak prilikom svake posjete, a možda ćete trebati kontrolisati krvni pritiak i kod kuće. Krvni pritisak se često mijenja tokom dana, tako da ako imate jedno visoko mjerenje, drugo mjerenje se može uraditi kasnije tokom dana .

Ultrazvučni pregledi će se raditi tokom trudnoće kako bi se pratio rast bebe. Ako se posumnja na probleme u rastu, možda ćete imati i neke druge preglede koji će pratiti zdravstveno stanje bebe. Ovakvi pregledi obično počinju u trećem tromjesečju trudnoće.

Šta je to hronična hipertenzija?

Hronična hipertenzija je kad žena ima visoki krvni pritisak prije nego zatrudni ili koji se pojavi visok pritisak u prvoj polovini trudnoće (prije 20. sedmice). Ako ste uzimali lijekove za visoki krvni pritisak prije trudnoće, čak i ako vam je pritisak trenutno normalan, vaša dijagnoza je hronična hipertenzija.

Kako hronična hipertenzija utiče na trudnicu?

Kada je žena trudna, njeno tijelo proizvodi više krvi kako bi potpomoglo rast bebe. Ako se pritisak povisi tokom trudnoće, to može prouzrokovati dodatno opterećenje na ženino srce i bubrege, te dovesti do srčanih i bubrežnih oboljenja i moždanog udara. Visoki krvni pritisak tokom trudnoće takođe povećava rizik od preeklampsije, prijevremenog poroda, odljubljivanja posteljice i poroda na carski rez.

Kako hronična hipertenzija utiče na bebu tokom trudnoće?

Visoki krvni pritisak može smanjiti dotok krvi u posteljicu, zbog čega beba možda neće dobiti dovoljno hranjivih materija i kisika koji su mu potrebni za rast.

Kako se liječi hronična hipertenzija tokom trudnoće?

Liječenje zavisi od toga da li imate blago ili ozbiljno povišen krvni pritisak. U prvoj polovini trudnoće krvni pritisak se obično smanjuje. Ako imate blagu hipertenziju, tokom trudnoće vaš krvni pritisak može ostati takav ili se čak može vratiti na normalan nivo. Ako se to desi, ginekolog vam može preporučiti smanjenje  doze lijekova ili prestanak uzimanja lijekova tokom trudnoće. Ako imate ozbiljniju hipertenziju ili imate zdravstvene probleme povezane sa hipertenzijom, možda ćete morati početi ili nastaviti sa uzimanjem lijekova za krvni pritisak tokom trudnoće.

Da li ću se morati poroditi ranije ako imam hroničnu hipertenziju?

Ukoliko vaše stanje ostane stabilno, uglavnom se preporučuje porod jednu do tri sedmice prije predviđenog datuma (oko 37. do 39. sedmice trudnoće). Ako se pojave komplikacije kod vas ili kod bebe, biće potrebno da se porodite čak i ranije.

Šta će se desiti nakon poroda ako imam hroničnu hipertenziju?

Nakon poroda, biće potrebno da pratite krvni pritisak kod kuće jednu do dvije sedmice, jer je to period kada se krvni pritisak obično povećava. Možda ćete morati ponovo uzimati lijekove ili će trebati prilagoditi vašu dozu lijekova. Razgovarajte sa ginekologom o lijekovima za krvni pritisak koji su sigurni, ako planirate da dojite. Nemojte prestati uzimati lijekove bez prethodnog ragovora sa vašim ginekologom.

Šta je gestacijska hipertenzija?

To je povišen pritisak koji se javio samo tokom trudnoće.

Žena ima gestacijsku hipertenziju ukoliko:

 • ima sistolički krvni pritisak 140 mm Hg ili viši i / ili dijastolički krvni pritisak 90 mm Hg ili viši
 • visoki krvni pritisak se prvi put javlja nakon 20. sedmice
 • prije trudnoće je imala normalan krvni pritisak.

Većina žena sa gestacijskom hipertenzijom ima samo manje povišen krvni pritisak. Međutim, kod nekih žena se javlja ozbiljna hipertenzija (sistolički krvni pritisak od 160 mm Hg ili viši i/ili dijastolički krvni pritisak od 110 mm Hg ili viši), te postoji rizik od pojave veoma ozbiljnih komplikacija.

Kako će se pratiti moje zdravlje ako imam gestacijsku hipertenziju?

Sve žene sa gestacijskom hipertenzijom trebaju često ići na preglede u slučaju da se pojave znakovi preeklampsije, te kako bi se kontrolisalo da njihov krvni pritisak ne bude previsok.

Mada se gestacijska hipertenzija povlači nakon poroda, može povećati rizik od dobijanja visokog krvnog pritiska u budućnosti. Ako ste ranije imali gestacijsku hipertenziju, imajte na umu ovaj rizik kada budete pazili na svoje zdravlje. Zdrava ishrana, gubitak tjelesne težine, te redovna vježba mogu pomoći u prevenciji visokog krvnog pritiska u budućnosti.

Šta je preeklampsija?

Preeklampsija je ozbiljan poremećaj koji može uticati na sve organe u tijelu žene. Obično se pojavi nakon 20. sedmice trudnoće, često u trećem tromjesečju. Ako se pojavi prije 34. sedmice, naziva se rani početak preeklamspije. Može se pojaviti i u sedmicama nakon poroda.

Koji su faktori rizika za preeklampsiju?

Nije poznato zašto se kod nekih žena pojavi preeklampsija. Ljekari spominju visoki rizik i umjereni rizik preeklampsije.

Faktori visokog rizika su:

 • preeklampsija tokom prethodne trudnoće
 • višeplodna trudnoća
 • hronična hipertenzija
 • bolesti bubrega
 • dijabetes melitus
 • autoimuna stanja, kao npr. lupus (sistemski lupus erythematosus ili SLE)

Faktori umjerenog rizika su:

 • prva trudnoća
 • indeks tjelesne mase (BMI) preko 30
 • porodična historija preeklampsije (majka ili sestra)
 • preko 35 godina.

Kako preeklampsija utiče na tijelo i buduće zdravlje?

Žene koje su imale preeklampsiju, naročito one koje su imale prijevremeni porod, imaju povećani rizik da im se kasnije u životu pojave bolesti bubrega, srčani udar, moždani udar i visoki krvni pritisak. Takođe, ako se već jednom pojavila preeklampsija, povećava se rizik da se ona pojavi i u narednoj trudnoći.

Preeklampsija može prouzrokovati HELLP sindrom (HELLP – hemoliza, povišeni enzimi jetre, nizak broj trombocita). HELLP sindrom oštećuje ili uništava crvene krvne ćelije i ometa zgrušavanje krvi. Takođe može prouzrokovati bolove u prsima, stomaku i krvarenja u jetri. HELLP sindrom zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju, jer se od njega može umrijeti, a takođe može prouzrokovati zdravstvene probleme za čitav život.

Da li ću se morati ranije poroditi ako imam preeklampsiju?

Žene koje imaju preeklampsiju možda će se morati ranije poroditi. Kod prijevremeno rođenih beba postoji povećani rizik povezan sa problemima disanja, hranjenja, sluha, vida i održavanja tjelesne toplote.

Koji su znakovi i simptomi preeklampsije?

Preeklampsija se može pojaviti tiho, a da ne budete toga ni svjesni. Simptomi mogu biti:

 • oticanje lica i ruku
 • glavobolja koja ne prolazi
 • promjene vida i pojava tački pred očima
 • bol u gornjem dijelu stomaka ili ramena
 • mučnina i povraćanje (u drugoj polovini trudnoće)
 • naglo povećanje tjelesne težine
 • poteškoće u disanju.

Ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma, naročito ako se pojave u drugoj polovini trudnoće, odmah posjetite vašeg ginekologa.

Žena sa preeklampsijom čije se stanje pogoršava može imati ozbiljne simptome, a to su:

 • nizak nivo trombocita u krvi
 • poremećen rad bubrega ili jetre
 • bol u gornjem dijelu stomaka
 • promjene vida
 • tekućina u plućima
 • jaka glavobolja
 • sistolički pritisak od 160 mm Hg i viši ili dijastolički pritisak od 110 mm Hg ili viši.

Kako se dijagnosticira preeklampsija?

Pojava visokog krvnog pritiska može biti prvi znak preeklampsije. Ako je mjerenje pokazalo da imate visoki krvni pritisak, potrebno ga je ponovo provjeriti, kako bi se potvrdili rezultati. Možda će biti potrebno uraditi analizu urina da bi se provjerio nivo proteina. Takođe biste trebali pregledati jetru i bubrege radi provjere njihove funkcije i provjere broja trombocita u krvi.

Kako se liječi preeklampsija?

Sa svojim ginekologom porazgovarajte o načinima liječenja preeklampsije. Cilj je da se smanje komplikacije za vas i da rodite što zdraviju bebu.

Žene koje imaju gestacijsku hipertenziju ili preeklampsiju bez ozbiljnih simptoma mogu biti liječene u bolnici ili kao ambulantne pacijentice. U ovom drugom slučaju možete ostati kod kuće, a ginekolog će pomno prati vaše stanje. Možda ćete trebati pratiti pokrete bebe tako što ćete svakodnevno brojati njegove “udarce”. Takođe ćete mjeriti krvni pritisak kod kuće, a jednom ili dva puta sedmično ćete ići ginekologu.

U 37. sedmici trudnoće možete razgovarati sa vašim ginekologom o porodu. Trudovi mogu biti inducirani (započeti sa lijekovima). Ako nalazi pokažu da beba nije dobro, možda ćete se morati ranije poroditi. Žene sa preeklampsijom mogu imati prirodan porod, ali ako se pojave problemi tokom trudova, biće neophodan carski rez.

Kako se preeklampsija liječi kada postoje ozbiljni simptomi?

Ukoliko imate preeklampsiju s ozbiljnim simptomima, možda ćete morati na bolničko liječenje. Ako ste u 34. sedmici trudnoće, možete razgovarati sa vašim ginekologom o tome da se porodite čim vaše stanje bude stabilno.

Ako ste trudni manje od 34 sedmice i vaše stanje je stabilno, može se sačekati sa porodom. Čekanje od samo nekoliko dana može pomoći u nekim slučajevima. Na primjer, dodatno vrijeme omogućava stvaranje kostikosteroida potrebnih za rast pluća fetusa. Takođe ćete imati još vremena da uzimate lijekove koji snižavaju krvni pritisak i pomažu u prevenciji napada. Ako se vaše zdravlje ili zdravlje vaše bebe pogorša, odmah razgovarajte sa ginekologom o što hitnijem porodu.

Može li se preeklampsija spriječiti?

Ne postoje nalazi koji mogu predvidjeti da li će se kod žene pojaviti preeklampsija tokom trudnoće. Za prevenciju je bitno da se zna postoje li kod vas faktori rizika preeklampsije, te da se započne sa liječenjem.

Šta treba da radim ako imam visoki krvni pritisak, a želim da zatrudnim?

Ako imate visoki krvni pritisak i želite zatrudnjeti, otiđite kod vašeg ginekologa na pregled. On će provjeriti da li je vaš krvni pritisak pod kontrolom i stanje vašeg zdravlja. Možda ćete morati uraditi pregled srca i bubrega. Treba utvrditi i da li ćete preći na druge lijekove koji su sigurniji tokom trudnoće.

Izvor: https://eginekolog.ba/

Komentari

Share.
casibom giriş casibom 1xbet betist betpas deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler deneme bonusu kralbet 1xbetm.info Tipobet Giriş betist XB Porn sex video hot pussie fingering before hard fuck by horny boy friend Xxx Village Bhabhi hard fucking hot pussy chudai mms Desi bhabhi stand up sex full hindi audio Young Rides Cock In Her Ass XXX amateur porn Passionate oral sex and cum swallow slot siteleri bonus veren siteler beylikdüzü escort bahçeşehir escort ümraniye escort maltepe escort ataşehir escort kadıköy escort Mamak Escort Maltepe Escort avcılar escort anadolu yakası escort İzmir escort deneme bonusu veren siteler kayseri escort bursa escort istanbul evden eve nakliyat deneme bonusu veren siteler bonus veren deneme bonusu veren siteler проститутки бишкек проститутки бишкек bodrum escort beşiktaş escort deneme bonusu veren siteler thesexe deneme bonusu veren siteler kadıköy escort deneme bonusu veren sitelerş casino siteleri casibom deneme bonusu veren siteler Deneme bonusu veren siteler beylikdüzü escort marmaris escort konya escort metin2 germania won ankara evden eve nakliyat ankara nakliyat Deneme bonusu veren siteler Türkçe altyazılı porno Porno matbet Casibom jojobet giriş bets10 giriş deneme bonusu veren siteler hitbet Matadorbet casibom bets10 izmit escort casibom casibom marsbahis marsbahis marsbahis marsbahis marsbahis casibom casibom casibom giriş marsbahis casibom casibom casibom giriş casibom resmi casibom giriş casibom grandpashabet matbet pusulabet