Rerna je genijalan pronalazak čovječanstva jer se u njoj može lako pripremiti mnogo divnih jela. Na primjer, musake.
Musake su jela koja se brzo i lako spremaju, a mogu da zadovolje zahtjeve i najvećeg sladokusca. Jer, kad se na sto iznese tepsija iz koje se širi bogat miris jela pečenog u rerni, svako će se sa zadovoljstvom prihvatiti noža i viljuške.
Recepti za nekoliko jela koja su tako ukusna, da će vas ukućani moliti da ih što češće spremate.
Musaka od mljevenog mesa i krompira
Sastojci:
♦ 500 g mljevene junetine
♦ 1 kg krompira
♦ 1 jaje
♦ 250 ml mlijeka
♦ 100 g butera
♦ glavica luka
♦ 50 g sira
♦ so, biber
Priprema:
1. Oljuštite krompir i obarite ga u slanoj vodi. Ocjedite vodu, zatim dodajte 50 g butera i napravite pire.
2. Zagrijte mlijeko i sipajte ga u pire. Miješajte dok ne dobijete homogenu masu.
3. Oljuštite i sitno naseckajte luk. Dinstajte ga na buteru, dok ne dobije zlatnu boju.
4. Dodajte mljeveno meso i sve dobro izdinstajte, neprekidno miješajući, da razbijete grudvice. Posolite i preručite u veću posudu.
5. Kada se izdinstano meso prohladi, razbijte u njega jaje i dobro promiješajte.
6. Podmažite vatrostalnu posudu buterom, rasporedite dinstano mljeveno meso, a preko njega krompir pire.
7. Zapecite 15 minuta, zatim izvadite i pospite narendanim sirom, pa vratite u rernu na još 5 minuta.
Musaka od piletine i povrća
Sastojci:
♦ 350 g pilećeg filea
♦ glavica crnog luka
♦ 1 slatka paprika
♦ 2 stabljike celera
♦ 150 ml mlijeka
♦ 100 g sira
♦ 1 jaje
♦ so, biber
Priprema:
1. Obarite pileći file u slanoj vodi.
2. Skuv+hano bijelo meso ishecite na kockice.
3. Očistite svo povrće. Luk nasjecite na rebarca, a papriku i celer na kockice.
4. Dinstajte luk na maslinovom ulju, a zatim dodajte papriku i celer.
5. Pomiješajte izdinstano povrće s nasjeckanim mesom i sve stavite u posudu za pečenje.
6. Dobro izmešajte jaje s mlijekom i sirom, pa sve to prelijte preko mesa i povrća. Pospite narendanim sirom.
7. Zapecite u rerni 15 minuta.
Musaka od brokolija i sira
Sastojci:
♦ 500 g brokolija
♦ 5 jaja
♦ 300 g pavlake
♦ 200 g tvrdog sira
♦ 2 supene kašike butera
♦ 2 supene kašike prezle
♦ so, biber
Priprema:
1. Obarite brokoli u slanoj vodi.
2. Pomiješajte jaja, pavlaku i narendani sir, so i biber.
3. Podmažite posudu za pečenje buterom, pospite prezlom, poređajte brokoli i prelijte smesom od jaja.
4. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta.
Musaka od tjestenine i salame
Sastojci:
♦ 150 g tjestenine
♦ 200 grama salame
♦ 4 supene kašike butera
♦ 3 jajeta
♦ 150 g pavlake
♦ 200 g graška
♦ 150 g sira
♦ 1 čen belog luka
♦ so, biber
Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Zatim ocijedite od vode i dodajte buter.
2. Isijecite šunku na komadiće i malo je propržite s bijelim lukom.
3. Ulupajte jaja s pavlakom, dodajte sir i dobro izmiješajte.
4. U zasebnoj posudi pomiješajte tjesteninu, grašak i šunku, a zatim sve preručite u pleh.
5. Prelijte pavlakom s jajima, pospite narendanim sirom i zapecite oko 15 minuta.
Musaka od pirinča i pečuraka
Sastojci:
♦ 500 g pirinča
♦ 2 jajeta
♦ 250 g tvrdog sira
♦ 500 g šampinjona
♦ 2 glavice luka
♦ so, biber
Priprema:
1. Skuhajte pirinač u slanoj vodi.
2. Pečurke isecite na listiće, a luk očistite luk i sitno iseckate.
3. Ispržite luk, a zatim i pečurke.
4. Izmihešajte pirinač s polovinom sira, koji ste prethodno krupno narendali.
5. U podmazan pleh stavite polovinu pirinča, zatim pečurke s lukom, a zatim preostali pirinač. Pospite drugom polovinom narendanog sira i ukrasite sa nekoliko pečuraka.
6. Zapecite 15 minuta.
Izvor: uspesnazena.com