Ovo su palačinke od samo tri jednostavna sastojka. Možete ih kombinirati i jesti kao slane ili pak slatke.
Ne sadrže gluten, dodatna ulja, jaja, soju i rafinirani šećer.
Trik kod njihove pripreme je visoka temperatura tave prije i tijekom samoga pečenja. U tavu dodajte malo ulja i s tom količinom masnoće pecite palačinke sve dok ne potrošite smjesu.
Pecite manje palačinke jer je zahtjevno okretati ih kad su velike i tanke.
Također, važno je znati kada okrenuti palačinku – obratite pozornost na rubove. Kada počnu poprimati zlatnosmeđu boju, podignite ih lopaticom. Ako je tijesto spremno, ono će se lagano okretati.
Čini li vam se da je tijesto zalijepljeno, posebice u sredini, pričekajte još malo pa tek onda okrenite palačinku.
U ovom receptu jaje smo zamijenili lanom, koji u tekućini poprima gelastu strukturu te povezuje smjesu.
Ako tijekom pečenja primijetite da je smjesa pregusta, slobodno dodajte vode dok ne dobijete željenu teksturu za izlijevanje.
Potrebni sastojci:
Suhi sastojci:
- 1 šalica zobenog brašna
- 2 šalice zobenog ili bademova mlijeka
- 1 žlica mljevenog lana
- kokosovo ulje po želji za prvih nekoliko palačinki
I još…
- sezonsko voće
- grčki jogurt
- domaći namaz od lješnjaka
Priprema:
- U mikser prvo stavite sve suhe sastojke pa izmiksajte do brašnaste strukture. Dodajte mlijeko i miksajte još nekoliko minuta pa ostavite tijesto da malo odstoji. Nakon toga još malo miksajte. Tako ćete dobiti glatku smjesu i lan će se početi još bolje vezivati.
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Zatim je maknite s vatre i dodajte malo ulja. Potom u tavu počnite ulijevati oko 60 ml smjese i pritom lagano kružite tavom kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila.
- Palačinke pecite sa svake strane po nekoliko minuta, dok se rubovi ne zarumene, odnosno dok ne budu spremne za okretanje.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite cijelu smjesu.
- Palačinke poslužite uz kombinaciju sezonskog voća i namažite ih nekim domaćim čokoladnim namazom ili grčkim jogurtom.
Izvor: alternativa-za-vas.com