Ispeći jedan dio pripremljenih patlidžana (nakon što ste ih posolili i obrisali), pa ih isitniti. Prodinstati na ulju 1 glavicu isjeckanog crnog luka, dodati 1-2 oguljena paradajza isječena na komade, sve izmiješati i ostaviti nepoklopljeno na vatri da se ukuha sok koji pušta paradajz. Dodati isitnjeni patlidžan, izmiješati i još 2-3 minuta držati na ringli.
Preostali dio patlidžana isjeći na kolutove, preliti ih slanom vrelom vodom i držati ih u njoj 5-10 minuta, pa ih izvaditi iz vode i pritisnuti da se ocijede. Uvaljati ih u brašno i propržiti ih na malo ulja, na tihoj vatri, da porumene sa obje strane. Poredati u šerpu naizmjenično redove kolutova i redove isitnjene smjese. 1 kašiku paradajz pirea treba razrijediti u šoljici vode i tim preliti patlidžan u šerpi. Staviti u rernu, na umjerenu vatru i peći 20-30 minuta, pa dodati smjesu od umućenog 1-2 jajeta, pavlake i 1 kašike brašna. Vratiti u rernu da se zapeče i porumeni.
Recept by “Sretna mama”