Ona je Maja Pilav, ima 32 godine, a nekima je poznatija i kao Maki Makaron.
Maja nije tipična food blogerica, ono što je izdvaja od ostalih sličnih stranica je njena posvećenost i ljubav prema zdravom životu i zdravoj ishrani.
S obzirom na to da je oduvijek imala želju da svijet učini boljim mjestom, odlučila je da prvo krene od sebe i od svoje ishrane, a zatim je to prenijela na svoju porodicu te odlučila da prenese svoje recepte i široj publici.
Kako i sama kaže, želi da njen rad bude značajan i koristan, te da potakne promjenu. A gdje ćete veću promjenu od brige za sebe i svoje najmilije!
Priuštite svojoj djeci kvalitetno i sretno odrastanje, te pravilan rast i razvoj koji umnogome zavisi od ishrane i načina života.
Na njenoj stranici ćete naći savjete o vođenju zdravog života, recepti su tu tek da začine onu toplinu koju vam želi prenijeti i ilustruju kako da poboljšate kvalitet života Vas i Vaših najbližih.
1. Kad i kako je počela tvoja ljubav prema hrani i kada si odlučila da to bude na nešto profesionalnijem nivou foodblogera?
U porodici smo oduvijek jeli zdravije, ja sam to samo jako produbila. I uvijek sam voljela hranu, samo što je 2005. godine počela vlastita priča zdrave hrane, uklanjanje zabluda o naučenim prehrambenim navikama (iz okoline, medija, obrazovanja) i početak donošenja samostalnih odluka šta će biti na mom tanjiru. Jednostavno mi je ispočetka zvučalo logično i prirodno da hrana životinjskog porijekla nije za ljude. Kroz godine i dokazi i vlastito iskustvo su se samo gomilali. Tek sam prije nekoliko godina shvatila da je ta priča glavni dio mog životnog puta, a ne samo način ishrane ili hobi. Stranicu sam pokrenula da bih našim ljudima približila jednostavnost i radost zdrave hrane. Imam veliku sreću da me moja porodica podržala u toj ideji i njenom razvoju, kao što su i oni poboljšali svoj način ishrane – tako da manje-više se hranimo isto i često pričamo o hrani. Samo što sam ja zadužena za recepte. Ispočetka su to bili tuđi recepti, ali vremenom sam ih mijenjala u nekoliko sastojaka dok nije došlo do vlastitih ideja i realizacija.
Voljela bih da me ne prepoznaju kao blogera hrane i zato stranica nije u tipičnom formatu bloga. Više se osjećam kao zastupnik, glasnogovornik ili poznavalac. Recepti su samo jedan dio toga – da ljudi sami pripreme zdrav obrok, unesu tu naviku u kuću, i recept po recept, možda promijene način ishrane, za dobro svih ukućana. Zdrava i prirodna hrana, cjelovite namirnice imaju dobrobit za svakoga (svakog člana porodice) i za tijelo i za duh. I zajednički put zdrave ishrane čini skladnu porodicu. Izbor zdrave namirnice ima značajan naknadni učinak: ponovljen izbor, uticaj na druge odluke za zdrav život (aktivnosti više, stresa manje), što čini da se osjećamo bolje općenito, time smo bolji sa/prema drugima i život nam je radosniji.
2. Šta voliš da spremaš najviše i da li više preferiraš spremanje slastica ili slanih jela?
Najviše volim pripremati sladoled od zamrznutih banana ili drugog voća. Najviše imam slatkih recepata, jer kad pripremam slano jelo to obično bude nešto izmišljeno od trenutno dostupnog povrća. Moji recepti su najčešće spontani jer dobijem ideju u trenutku. Ponekad su smišljeni i razmišljeni, jer je izazov smisliti neku zdravu alternativu ili dobijem upit/želju.
3. Kome su namijenjeni tvoji recepti i šta te inspiriše?
Moji recepti su namijenjeni svima, jer su jednostavni za one koji nemaju iskustva, zdravi za sve, ukusni i ako niste vegetarijanac ili vegan, a djeca vole učestvovati u pripremi dok uče o namirnicama – jer su cjelovite i neobrađene. Najveća inspiracija je kad drugi naprave obrok po mom receptu, kad im se svidi i jave mi se. U obilju recepata na internetu, osjećam veliku zahvalnost kad neko odluči spremiti baš moj recept. To mi je i najveća inspiracija za razvoj stranice.
4. Šta te, po tvom mišljenju, odvaja od ostalih u BiH i koja su tvoja dosadašnja postignuća i saradnje na koje si možda najviše ponosna?
Ne bih znala na ovo odgovoriti, svi smo različiti i dajemo individualan rezultat. Osim toga, vjerujem da svakom odgovara nešto drugo i različito (pa da ima promjene/raznovrsnosti/izbora). Ja bih voljela da ima više vokalista biljne ishrane. Možda me može odvajati to što je ovo moja misija, ne objavljujem recepte da bih bila food bloger, nego da nešto promijenim. Svi ljudi vrijede i svi zaslužuju znati istinu o hrani. Najviše sam ponosna što je moja porodica prehrambeno usklađena u velikoj mjeri, ali to nije moje postignuće. I svaki put kad neko pojede nešto po mom receptu i svidi joj/mu se, neizmjerno mi je drago to čuti. Nedavno sam uradila čas pripreme energetskih pločica sa srednjoškolskom djecom i oduševili su me jer su sami tražili od profesorice da nauče pripremu recepta.
5. Kako vidiš svoj profesionalni razvoj u nekom narednom periodu, koji su ti ciljevi?
Voljela bih da na stranici http://makimakaron.com/ svako može naći neki recept koji voli/koji mu se sviđa. Cilj mi je da stranica naraste sadržajem, da je vodeći izvor informacija o hrani za zdravlje i radosnije življenje, pa da se uključe i drugi u njenom uređivanju, sa temama koje su za bolji život općenito, a ne samo recepti. Planovi su recepte u proljeće predstaviti u jednom kafiću u Sarajevu i polako pripremati zbirku recepata za knjigu.
Ako niste sigurni kako početi, konsultujte se s Majom!
https://www.facebook.com/makimakaron/