Postoje namirnice čije je konzumiranje tokom trudnoće bolje izbjegavati ili bar smanjiti. Slijede one najvažnije:
Od sireva i mliječnih proizvoda
• Bijeli buđavi sirevi kao što je Brie, Camembert ili Chèvre, plavi buđavi sirevi kao što je Roquefort ili Gorgonzola i nepasteriziriano kozije i ovčije mlijeko. Ove sorte pospješuju razvoj određenih bakterija kao npr. listerije, koja može uzrokovati trovanje namirnicama.
• Sva mlijeka koja nisu pasterizovana nisu sigurna u trudnoći i mogu izazvati trovanje jer je za vrijeme trudnoće rizik od trovanja veći nego inače.
Jaja
• Svježa ili meko kuhana jaja mogu sadržavati salmonele. Zbog toga jedite iskuljučivo tvrdo kuhana jaja. Izbjegavajte jela u restoranima koja se prave sa svježima jajima kao npr. mousse au chocolat, majonezu, sos hollandaise, tiramisu itd.
Meso
• Trebalo bi izbjegavati džigericu, a sve ostale sorte mesa, također i perad, možete bez razmišljanja konzumirati ali svakako obratite pažnju da je dovoljno pečeno, da u sredini nije roza ili krvavo.
• Budite posebno obazrivi kod roštiljanja: odresci i kobasice mogu biti crni okolo, a unutra joše nepečeni.
• Izbjegavajte suho meso i šunku, carpaccio ili sl. jer je kod ovih namirnica rizik od oboljevanja od listerije ili toksoplazmoze veliki.
• Također mesne i riblje paštete mogu sadržavati listerije koje mogu naštetiti vašem djetetu.
Ribe
• Konzumirajte u trudnoći radije morske ribe nego riječne.
• Sve vrste riba i morskih plodova koje se jedu prijesne, trebalo bi potpuno izbjegavati (npr. sushi)
Piće
• Ne konzumirajte više od 200 mg kofeina. To je količina kao npr. svije šolje kafe, dvije velike šolje crnog čaja ili pet doza cole. Previše kofeina može dovesti do umanjene težine novorođenčeta ili čak do spontanog.
• Stručnjaci savjetuju totalno izbjegavanje alkohola jer samo tako ćete biti 100% sigurni da neće naškoditi Vašoj bebi.