Kako biste izbjegli nezgode, roditelji ne bi trebali stavljati bebama ogrlice oko vrata. Također, odjeća ne bi trebala imati uzice. Jer se na ogrlicama, trakicama, djeca lako mogu zaglaviti i povrijediti se.
Prije svega u žurbi i u brzini povećava rizik od nezgoda.U takvim situacijama i roditelji ponekad mogu biti nesmotreni. Dakle, kao primjer trebalo bi se od početka naviknuti nikad ne nositi istovremeno s bebomu naručju vruće tekućine. Isto tako, zdjelica za hraniti se nikada ne ostavlja u blizini kuhala, električnih uređaja, kablova kao i ručka tave ili lonca koja ne bi trebala biti na dohvat djece.
O čemu treba voditi računa kod podgrijavanja
Dijete ipak nije toliko gladno, kao što je izgledalo? Ostalo vam je špinata sa makaronama i sos od gljiva i sada se postavlja pitanje, smiju li se podgrijavati jela ? Jelo od špinata se mora što je moguće brže ohladiti, što je najbolje ako se stavi u posudu sa hladnom vodom. Nakon toga jelo se sipa u novu posudu i pohranjuje se maksimalno na jedan dan u frižider. Naredni dan špinat se mora obavezno pojesti i samo jednom podgrijati. U špinatu se mogu veoma brzo razviti štetne materije, nitrat sepretvara u za zdravlje štetni nitrit. S toga za bebe i djecu do 3 godine važi: molimo ne davati podgrijani špinat! Između ostalog maleni ne bi trebali jesti podgrijanu cveklu, kineski kupus, kelerabu i komorač.
Kod jela sa gljivama također treba biti na oprezu, jer se usljed velikog udjela vode i proteina u gljivama iste mogu brzo pokvariti. Gljive i jela sa gljivama kao i špinat bi se trebala pohraniti u frižider na samo jedan dan i konzumirati sljedeći dan nakon jednog podgrijavanja. Ostala jela koja eventualno poslije podgrijavanja nisu više ukusna su: riblja jela, jaja ili krompir. Jednostavno se trebate voditi vašim osjeċajem u stomaku, tj. ako nešto izgleda neukusno ili ako ste probali i čudnog je okusa, ne bi trebali nastaviti sa serviranjem.
Generalno kod ostataka hrane koju želite pohraniti treba voditi računa da odmah bude higijenski zapakovana, u frižideru i prilikom podgrijavanja podgrijati je na najmanje 70 stepeni. Tek tada se moguće bakterije mogu uništiti. Uostalom, postoje jela koja se bez problema mogu podgrijati i koja su poslije podgrijavanja još ukusnija, kao npr. gulaš, variva, ili supe.