fbpx

Jesenji užitak: Tikva – tako ukusna i zdrava!

0

Sezona je tikve! Sa ca 25 kilo kalorija u 100 grama tikva spada među dijetalno povrće čijih 90 procenata čini voda. Kod provjere zrelosti lupkajte po kori tikve: zrela tikva zvuči prazno, a njena peteljka je poprimila drvenastu teksturu. Preporučujemo kupovinu manjeg ploda tikve, koji je čvrst, ukusan i manje vlaknast. Tikva se može spraviti kao slatki ili kao visokokalorični slani obrok.  Ukusna kašica od tikve, kao prikladan obrok za bebu: operite 100 g krompira i skuhajte ga u malo vode. Ogulite ga i izgnječite pomoću prese za krompir. Oguliti 200 g tzv hokkaido tikve (okrugla, mesnata tikva), isjeckati na veće kocke, te dinstati desetak minuta. Dodati žumanjak i miksati zajedno, kako bi stvorili pire. Na kraju dodati 10 g putera i izgnječeni krompir i kašica je spremna. Za slatku varijantu možete umjesto krompira koristiti oguljene breskve i 20 g prosenih pahuljica.

Pikantno: Slani kolač od tikve sa ovčjim sirom

Jako pikantan i hrskav slani kolač od tikve s nadjevom od ovčjeg sira. Najprije otopiti 1 pakovanje lisnatog tijesta; uključiti pećnicu na 200 stepeni da se zagrije. Oguliti 450 g hokkaido tikve, izvaditi košpice i rezati na ploške debljine ½ cm. Nadjev: 150 g krem sira, 100 ml vrhnja, 3 umućena jaja i 200 g zdrobljenog ovčjeg sira, kremasto umutiti, dodati soli i bibera. Na podlogu (lisnato tijesto) u kalupu (okrugli za torte, promjera 30 cm) poredati ploške tikve, potom izliti masu sa ovčjim sirom. Ne zaboravite kalup prethodno obložiti papirom za pečenje, a tijesto izbockati viljuškom. Kolač peći u pećnici oko 45-50 minuta, dok tijesto ne postane hrskavo, a gornja površina kolača zlatno-smeđe boje.

Zdrave grickalice: Čips od tikve 

Da čips od krompira ne spada u zdravu hranu, svima nam je dobro poznato. A koja je alternativa bez suvišne masnoće? Pečeni čips od tikve.  U lonac staviti 50 g smeđeg šećera i 50 ml vode, te kuhati oko 10 minuta; potom ohladiti. Od hokkaido-tikve uzeti 400 g i sjeći na štapiće debljine 1-2 cm, dodati u zašećerenu vodu (agda) i kuhati 15 minuta. Nakon toga štapiće tikve dobro ocijediti.!Dva lima za pečenje (tepsije) obložiti papirom za pečenje i štapiće od tikve raspodijeliti u obje tepsije. Malo posoliti i peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 8 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Zamijeniti tepsije i peći 6-8 minuta. Sada možete dodati i začine – paprike u prahu, malo carryja i evtl. čilija. Na kraju svaku tepsiju sa začinjenim čipsom vratiti u pećnicu još par minuta, dok čips ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Komentari

Share.
File not found. Bahçeşehir Escort casibom deneme bonusu veren siteler forum casino siteleri 1xbet betist betpas deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler kralbet 1xbetm.info Tipobet Giriş betist slot siteleri bonus veren siteler beylikdüzü escort ümraniye escort maltepe escort ataşehir escort kadıköy escort Maltepe Escort deneme bonusu veren siteler bonus veren casino siteleri deneme bonusu veren siteler sohbet hattı deneme bonusu veren siteler sex hattı canlı casino deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler betkom evden eve nakliyat eşya depolama escort alanya Deneme bonusu veren siteler beylikdüzü escort escort beylikdüzü Ataşehir escort casibom