Sezona je tikve! Sa ca 25 kilo kalorija u 100 grama tikva spada među dijetalno povrće čijih 90 procenata čini voda. Kod provjere zrelosti lupkajte po kori tikve: zrela tikva zvuči prazno, a njena peteljka je poprimila drvenastu teksturu. Preporučujemo kupovinu manjeg ploda tikve, koji je čvrst, ukusan i manje vlaknast. Tikva se može spraviti kao slatki ili kao visokokalorični slani obrok. Ukusna kašica od tikve, kao prikladan obrok za bebu: operite 100 g krompira i skuhajte ga u malo vode. Ogulite ga i izgnječite pomoću prese za krompir. Oguliti 200 g tzv hokkaido tikve (okrugla, mesnata tikva), isjeckati na veće kocke, te dinstati desetak minuta. Dodati žumanjak i miksati zajedno, kako bi stvorili pire. Na kraju dodati 10 g putera i izgnječeni krompir i kašica je spremna. Za slatku varijantu možete umjesto krompira koristiti oguljene breskve i 20 g prosenih pahuljica.
Pikantno: Slani kolač od tikve sa ovčjim sirom
Jako pikantan i hrskav slani kolač od tikve s nadjevom od ovčjeg sira. Najprije otopiti 1 pakovanje lisnatog tijesta; uključiti pećnicu na 200 stepeni da se zagrije. Oguliti 450 g hokkaido tikve, izvaditi košpice i rezati na ploške debljine ½ cm. Nadjev: 150 g krem sira, 100 ml vrhnja, 3 umućena jaja i 200 g zdrobljenog ovčjeg sira, kremasto umutiti, dodati soli i bibera. Na podlogu (lisnato tijesto) u kalupu (okrugli za torte, promjera 30 cm) poredati ploške tikve, potom izliti masu sa ovčjim sirom. Ne zaboravite kalup prethodno obložiti papirom za pečenje, a tijesto izbockati viljuškom. Kolač peći u pećnici oko 45-50 minuta, dok tijesto ne postane hrskavo, a gornja površina kolača zlatno-smeđe boje.
Zdrave grickalice: Čips od tikve
Da čips od krompira ne spada u zdravu hranu, svima nam je dobro poznato. A koja je alternativa bez suvišne masnoće? Pečeni čips od tikve. U lonac staviti 50 g smeđeg šećera i 50 ml vode, te kuhati oko 10 minuta; potom ohladiti. Od hokkaido-tikve uzeti 400 g i sjeći na štapiće debljine 1-2 cm, dodati u zašećerenu vodu (agda) i kuhati 15 minuta. Nakon toga štapiće tikve dobro ocijediti.!Dva lima za pečenje (tepsije) obložiti papirom za pečenje i štapiće od tikve raspodijeliti u obje tepsije. Malo posoliti i peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 8 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Zamijeniti tepsije i peći 6-8 minuta. Sada možete dodati i začine – paprike u prahu, malo carryja i evtl. čilija. Na kraju svaku tepsiju sa začinjenim čipsom vratiti u pećnicu još par minuta, dok čips ne poprimi zlatno-smeđu boju.