JABUKA
Jabuku koju prvu nudite bebi, trebala bi biti provjereno neprskana i zdrava. Ukoliko niste sigurno, bolje da uzmete kupovnu „prvu kašicu od jabuke“.Ukoliko sami pravite prvu kašicu, evo nekoliko GuGu savjeta:
• Dobro operite jabuku, ogulite joj koru i izrendajte. Nakon toga je procijedite kroz cjediljku (uz pomoc kasičice) i to polako dajte bebi.
• Isto tako, možete dobro opranu jabuku oguliti, izrezati na ploške i skuhati na pari. Možete je pomiješajti sa nekoliko kašičica mlijeka (majčinog ili adaptiranog) i zgnječite viljuškom dok se ne skaši pa ponudite bebi.
MRKVA
• Mrkvi nožem sastružite gornji sloj, dobro operite u hladnoj vodi, narežite na ploškice i kuhajte na pari. Kuhanoj mrkvi dodajte nekoliko žlica mlijeka (izdojenog ili onoga koje beba inače pije) i viljuškom izgnječite do željene gustoće.
• Drugi je način da opranu i narezanu mrkvu kuhate u 1 dl vode, poklopljeno. Kada je mrkva potpuno mekana, zgnječite je viljuškom, zajedno s vodom u kojoj se kuhala. Tako pripremljenu mrkvu začinite sa nekoliko kapi maslinovog ulja. U mrkvu je važno dodati malo masnoće zbog iskoristivosti D vitamina. (Nemojte soliti jer dijete još nema formiran okus i hrana mu nije bljutava).