U posljednje vrijeme sve češće neka jela pravim s heljdom. Heljda je zdrava i lagana, a kada se pravilno napravi, ukus je prefekcija.
Nedavno sam testirao lazanje s heljdom i recept je ispao baš onako kako sam želio.
Danas na mom meniju, a nadam se uskoro i vašem, su palačinci s heljdinim brašnom. Treba naglasiti da je gluten free. Ukusne palačinke možete napraviti već danas uz recept koji se nalazi ispod fotografije.
Sastojci:
– 200ml mlijeka (može i bez laktoze)
– 150g heljdinog gluten free brašna
– 1 jaje
– 1 supena kasika choco i vanilija karamel začina
– kokosovo ili biljno ulje
Priprema:
1. U zdjelu naspite mlijeko te dodajte jaje i umutite mikserom.
2. Postepeno dodajite brašno, a ako je potrebno još, slobodno dodajte. Smjesa treba da bude tečna, ali malo gušća.
3. Nakon 5 minuta miksanja, dodajte vanilija-karamel i čoko začin. Oba začina su Kotanyi i možete ih kupiti u bolje snadbjevenim marketima. Miksajte još malo da se zanični sjedine sa smjesom.
4. Zagrijte tavu i namastite, ali nemojte pretjerati. Stavite čajnu kašiku ulja i razmažite kuhinjsim papirom.
5. Palačinke pržite dok ne dobiju smeđkastu boju.
6. Namažite ih domaćim džemom ili Nutellom.
Uživajte!