Folna kiselina je sintetički oblik B vitamina koji se nalazi u lišću tamnozelenih biljaka, citrusnom voću, grahoricama i cjelovitim žitaricama. Igra važnu ulogu u razvoju kralježnice i mozga fetusa. Idealno bi bilo započeti jesti hranu i dodatke prehrani koji sadrže folnu kiselinu dva do tri mjeseca prije začeća i tijekom prvog tromjesečja trudnoće.
Nedostatak folne kiseline može uzrokovati ozbiljna oštećenja kralježnice i mozga djeteta, poznata kao oštećenje neuralne cijevi. U nekim slučajevima, nema prepoznatljivih znakova nedostatka folne kiseline, već se dijagnosticira kod trudnica tek nakon poroda kao oštećenje neuralne cijevi. U većini slučajeva, vaš liječnik će prepoznati nedostatak krvnim testovima i ultrazvučnim pregledom tijekom trudnoće.
Ako žene uzimaju preporučenu količinu folne kiseline prije začeća i tijekom prvog tromjesečja trudnoće, sprječava se 50-70% oštećenja neuralne cijevi. Ipak, nedavno istraživanje March of Dimes pokazuje kako mnogo žena nije svjesno kolika je važnost folne kiseline.
GDJE MOGU NAĆI FOLNU KISELINU?
Postoji mnogo načina kako opskrbiti organizam folnom kiselinom. Dostupna je u tabletama folne kiseline, multivitaminima, cjelovitom kruhu, riži, tjestenini i žitaricama. Većina ovih namirnica sadrži oko 10% dnevno preporučenih količina, a samo nekoliko žitarica omogućava dostatno folne kiseline za cijeli dan. Dovoljno folne kiseline možete osigurati i ako jedete velike količine jetre, povrća zelenih listova, citrusnog voća, cjelovitih žitarica, osušenih grahorica i graška.
KOLIKO FOLNE KISELINE MI JE DOVOLJNO?
Institute of Medicine’s Food and Nutrition Board preporučuje sljedeće: odrasle osobe moraju uzimati 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Buduće trudnice ovu količinu trebaju osigurati i uzimanjem dodataka prehrani kako bi bile sigurne da uzimaju dovoljnu dnevnu količinu.
Žene kod kojih se u prethodnoj trudnoći pojavilo oštećenje neuralne cijevi trebaju uzimati veću dozu folne kiseline u sljedećoj trudnoći, najmanje 4 miligrama dnevno.
Izvor: www.bhmama.org