fbpx

Kolač od šljiva

0

Zbog obilja vitamina, minerala, dijetetskih vlakana i prirodnih šećera, šljiva zauzima važno mjesto kao voće u prehrani. Ona pridonosi i poboljšanju pravilne prehrane, tim više što njezin sastav u biološki najprihvatljivijim omjerima ljudski organizam lako prihvaća i time je iskoristivost pojedinih sastojaka povećana.

Šljiva je zbog sadržaja vitamina B-kompleksa izuzetan stimulator izmjene ugljikohidrata u organizmu. Pomaže kod psihičkih nemira i poteškoća s koncentracijom, jača srce i imunitet, regulira probavu, čisti organizam i odstranjuje iz njega štetne tvari te potiče rad jetre i popravlja apetit.

Iako se kod nas najviše koristi za pekmez ili džem od šljiva, GuGu vam donosi jedan recept za ukusan

kolač od šljiva

Sastojci:

150 g putera
160 g šećera
4 jaja
malo soli
4 supene kašike mlijeka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
300 g brašna
1 1/2 kg šljiva

Priprema:

Puter i šećer pjenasto umutiti, dodati jaja i nastaviti miješati. Dodati ostale sastojke i pripremljeno tijesto prebaciti na papir za pečenje i izravnati ga. Šljive oprati i otkloniti košpice. Poredati po tijestu i peći na 180° cca 40 minuta.

Nakon što je kolač ispečen u posudi rastopiti malo putera, dodati vrećicu isjeckanih badema, malo cimeta i šećera i sve zajedno propržiti i preliti preko još toplog kolača. Kolač možete servirati dok je još topao sa šlagom.

Komentari

Share.