Šta bi se moglo pojesti nešto slatko? Imam jedan super recept za koji vam ne treba mnogo vremena, osim što će se malo duže peći.
Ovaj hljeb od banana je zdraviji od običnog, jer je napravljen od brašna od heljde i totalno je gluten free.
Trebat će vam samo osam sastojaka, 10 minuta vremena za pripremu i nekih sat vremena za pečenje.
Sastojci:
– 3 banane
– 200g brašna od heljde
– 1 čajna kašika sode bikarbone
– 1 čajna kašika vanilija ekstrakta
– 1 jaje
– prstohvat soli
– 1/2 šolja šećera
– 1/3 šolja maslaca
Priprema:
1. Sve sastojke osim banane, jajeta i maslaca stavite u veliku posudu, a bananu izgnječite viljuškom, jaje izmutite, a maslac istopite i dodajte ostalim sastojcima.
2. Sve dobro promješajte rukama i stavite u tepsiju koju ste namastili maslacem.
3. Tepsiju s tjestom stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite sat vremena. 10-ak minuta prije nego što je gotovo čačkalicom izbodite hljeb, ako je čačkalica mokra, ostavite hljeb da se još peče. Provjeravajte svakih pet minuta s čačkalicom dok ne bude suha.
4. Servirajte s Nutellom.
Uživajte!