fbpx

Zaštita od sunca čak i u proljeće

0

Konačno se pojavilo sunce i temperatura zraka lagano raste. Oprez! Rano proljetno sunce može uzrokovati prve opekline od sunca. „Naročito treba zaštiti izložene partije lica i tijela, kao npr. ušne školjke, nos, obraze, ruke, prikladnom pokrivkom za glavu i UV zaštitnom kremom“, preporučuju pedijatri. Efikasna zaštita od sunca smanjit će za 75% rizik od nastanka raka kože u kasnijoj životnoj dobi.  

Pored opeklina od sunca faktor rizika za nastanak raka kože predstavlja i kratko izlaganje intenzivnim sunčevim zrakama na plaži. Posebno ugrožena od ovog su djeca svjetlije puti, djeca sa sunčanim pjegama, crvenokosa djeca kao i djeca  s većim brojem madeži. U vrijeme podnevnog sunca (između 11h i 15 h) je pored zaštitne kreme neophodna i tekstilna zaštita za glavu i tijelo.“

Kada se dijete izlaže intenzivnom sunčevom zračenju povećava se broj pigmentnih madeža. Nakon svake opeklina od sunca razvije se ca 40 pigmentnih madeža. Preko 50 pigmentnih madeža će za 15% povećati faktor rizika od pojave malignog melanoma (rak kože).  Koža „ništa ne zaboravlja i ne oprašta“, ona na kraju sumira sva lakša i teža oštećenja nastala u životnom vijeku čovjeka.

Komentari

Share.