Šta je hitan carski rez, koliko traje oporavak od carskog reza i da li će se on obavljati u svim narednim trudnoćama?

0

Šta je to hitan carski rez?
Ova operacija izvodi se u situacijama kad, bukvalno nekoliko minuta odlučuje o životu bebe ili majke. Najčešće indikacije za izvođenje hitnog carskog reza jesu placenta abruptio (prerano odvajanje posteljice od zida materice), placenta previja (djelimično ili potpuno prekrivanje grlića posteljicom) ili ispadanje pupčane vrpce. U takvim situacijama carski rez se izvodi pod opštom anestezijom i pravi se vertikalan rez na stomaku (radi uštede dragocjenog vremena).

Koliko vremena traje oporavak nakon carskog reza?
To je krajnje individualna stvar i uglavnom zavisi od starosti porodilje, tjelesne konstitucije i opšteg zdravstvenog stanja majke. Ipak, postoje i neka generalna pravila i faze oporavka nakon carskog reza. U očekivane tegobe ubrajaju se gasovi i prateći bolovi, bolovi u predjelu rane, kontrakcije materice (zbog vraćanje materice u prvobitno stanje). Također, moguća je pojava ekstremnog umora (iscrpljenosti) usljed dejstva lijekova ili samog porođaja. Hiruški konci vade se obično nakon četiri do sedam dana nakon porođaja. Upravo zbog toga, neophodan je oprez i minimalno kretanje, bez naglih pokreta, mada je ustajanje iz kreveta što je prije moguće od velikog značaja za brži oporavak. Generalno pravilo glasi: Ne podižite ništa što je teže od vaše bebe! Nakon povratka iz porodilišta iskoristite svaku priliku za odmor u postelji i dremež tokom dana i pronađite pomoć za obavljanje kućnih poslova. Što se tiče povratka rekreativnim aktivnostima, najbolje je da ih odložite do potpunog oporavka, ili radite samo lagane vježbe ali isključivo nakon konsultacije sa vašim ginekologom. Nakon šeste nedelje od carskog reza, proces oporavka se za većinu završava, mada neke žene i dalje osjećaju bolove i pate od nesanice. Ipak, nakon isteka ovog perioda, većina njih vraća se uobičajenim aktivnostima koje su obavljale i prije porođaja.

Da li je prvi porođaj carskim rezom znak da će se on obavljati i u svim narednim trudnoćama?
Zapravo, nije. Najnovije studije otkrivaju da je čak 80% trudnica, koje su se već porodile carskim rezom, sljedeći porođaj završilo vaginalnim (prirodnim) putem. Najvažnije jeste pravilno vođenje trudnoće od strane ginekologa. Jedan od najvećih strahova žena koje su već bile podvrgnute carskom rezu, jeste onaj od pucanja ožiljka. Ali, takav rizik je izuzetno mali prije svega zbog činjenice da se danas prave minimalni rezovi (u donjem dijelu abdomena).

Izvor: www.mojabeba.com

 

Komentari

Share.