fbpx

Šta boli vašu bebu

0

Grčevi, takozvane kolike, uobičajeni su kod novorođenčeta, i od njih pati bar 25 %o beba starih između tri nedjelje i dva mjeseca. Ono po čemu i najneiskusniji roditelj prepoznaje grčeve kod svog novorođenčeta jesu neutješno plakanje, povlačenje nožica prema trbuhu, ispuštanje gasova i povremeno podrigivanje. Simptomi se najčešće pojavljuju predveče, a noću se mogu i pogoršati.

Ono što je tipično za pojavu grčeva kod beba jeste da se pravi uzrok u stvari ne zna, kao što se ne zna ni pravi lijek za njihovo smirivanje. Drugo, posle navršena dva ili tri mjeseca, grčevi nestaju isto tako naglo kao što su se i pojavili. Pomoć doktora po pravilu nije neophodna, osim u slučaju da dođe do povraćanja ili proliva i ako primjetite fizičko slabljenje bebe. Uprkos svim nepoznanicama vezanim za grčeve kod beba, postoje neki opšteprihvaćeni stavovi, kao i savjeti iskusnih doktora koji mogu pomoći zbunjenim i uplašenim roditeljima da savladaju ovo prvo iskušenje koje ih snađe po dolasku bebe u kuću.

Majčina ishrana nije jedini i direktni krivac za kolike jer grčeve imaju i bebe koje se hrane na bočicu, kao i one koje majke doje. Ako jede gotovu hranu, moguće je da je beba alergična na neki od sastojaka. Dijete često može da bude alergično i na bjelančevine kravljeg mleka koje je i bez toga teško svarljivo i lako izaziva neke probleme kod bebe. Ipak, činjenica je da bebe koje sisaju nešto manje pate od grčeva od vještački hranjenih. Ukoliko i one ipak imaju izražene grčeve, onda je za početak najbolje da majka iz svoje ishrane izbaci sve namirnice koje stvaraju gasove, ljutu i prezačinjenu hranu.

Majka može da pokuša da modifikuje svoju ishranu tako što će iz nje izbaciti sve namirnice koje mogu da budu odgovorne za alergiju i odmah će primetiti da li su se grčevi smanjili ili čak sasvim izgubili. Takođe savetujem majkama koje doje svoju decu da ne jedu bijeli luk, kelj, kupus, prokule, grah, grašak, krastavac, karfiol, papriku, jaja, kukuruz, limun, narandže, grejp, čili papričice… Izbjegavanje mliječnih i proizvoda od pšenice preporučuje se zato što su oni potencijalni alergeni. Majke treba da izbjegavaju i korišćenje laksativa, a za regulisanje stolice preporučuju se sejmenke lana. Tu su i već provjereni savjeti iz priručne apoteke, oni koji se s generacije na generaciju prenose u besanim noćima kada bebin plač razbija noćnu tišinu i nagoni suze na oči mlade majke. A to su čaj od kamilice za oboje i pripravak od korijena đumbira za majku. A za utjehu – djeca brzo rastu, a bolni grčevi zaborave se poslije prvog bebinog osmijeha.

Komentari

Share.