fbpx

RhoGAM-a nestalo u BiH zbog globalne nestašice imunoglobulina i niske cijene lijeka na bh. tržištu

0
Kada je riječ o RhoGAM injekcijama, odnosno anti-D (rh) immunoglobulinima, na našem tržištu registrovani su lijekovi od dva dobavljača. To su Immunorho prašak i rastvarač za rastvor za injekciju 300mcg ili 1500 IU, proizvođača Kedrion iz Italije kojeg dobavlja firma Pharma Maac te Rhesonativ rastvor za injekciju 625, proizvođača Octapharma iz Švicarske kojeg dobavlja firma Remedia.

Međutim, iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo govore nam kako su dobavljači obustavili dostavljati lijekove Immunorho i Rhesonativ na tržište BiH zbog niske cijene.

“Zavod za kontrolu lijekova BiH uredno je uradio kontrolu i dozvolu koja je za prvi lijek kompletirana u decembru 2017., a za drugi lijek u martu 2018. godine. Ministarstvo zdravstva KS obavilo je razgovor s nosiocima dozvola za prometovanje predmetnim lijekom i jasno nam je rečeno da lijeka nema na tržištu samo zbog propisane cijene Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH jer, kako nam je rečeno, nisu se mogli uklopiti u cijenu koja je iznimno niska, a radi se o humanim preparatima koji u Evropi svaki dan poskupljuju. I pored mnogo razgovora s tvornicom nosiocem dozvole, tačnije firmom Pharma Maac, nema mogućnosti da bilo šta promijeni i ne postoji nikakvo obećanje da će lijeka ubrzo biti”, odgovorili su nam iz Ministarstva zdravstva KS.

Iz Agencije za lijekove BiH kazali su nam kako su reagovali po zaprimljenim upitima o nestašici lijeka.

“Nama se, mimo interesovanja javnog mnijenja, jedino Bolnica Goražde obratila povodom nestašice navedenih lijekova”, rekli su nam iz Agencije za lijekove BiH.

Kako dalje kažu iz Agencije, na osnovu informacija od dobavljača može se zaključiti da je poremećaj u snabdijevanju tržišta BiH lijekovima Immunorho i Rhesonativ posljedica globalne nestašice imunoglobulina.

“Nosioci dozvola su nas također informisali da stabilizaciju u snabdijevanju predmetnim lijekom očekuju u skorijoj budućnosti”, dodali su iz Agencije.

RhoGAM injekcije, koje u BiH koštaju blizu 100 KM, porodiljama se nalažu prema savjetu ljekara u više slučajeva nakon rađanja.

Podsjećamo, u slučajevima kada je majka Rh negativna, a beba Rh pozitivna, postoje brojni problemi koje može prouzrokovati miješanje njihove krvi. Ukoliko dođe do Rh inkompatibilnosti u prvoj trudnoći i ako je ona normalna, problema obično nema jer je rizik od miješanja krvi majke i bebe minimalan. Međutim, ako je i u drugoj trudnoći beba Rh negativna, moraju se preduzeti koraci da bi se spriječilo stvaranje antitijela u krvi majke koji mogu biti štetni za krv i zdravlje bebe. Zbog toga su porodiljama u ovim slučajevima prijeko potrebne RhoGAM injekcije.

U apotekama širom naše zemlje injekcija RhoGAM-a nema više od sedam dana, a u pojedinim i više od mjesec zbog čega su porodilje bile primorane odlaziti po lijek i u gradove susjedne Hrvatske. Alternativa našim porodiljama na tržištu BiH još nije ponuđena.

Izvor:www.klix.ba

Komentari

Share.