Pet poteza za povećanje dječjeg imuniteta

0

Svaka mama zna koliko je važan imunitet djeteta. On se bori s bakterijama i virusima i održava ga zdravim. Stoga pročitajte šta stručnjaci preporučuju da uradite da vaše dijete bude snažnije i zdravije.

1. NEKA SE DRUŽI
Prema istraživanju u kojem je učestvovalo više od 1.200 djece, igranje u parku ili igraonici jača imunitet. Iako je veća vjerovatnost da će vaše dijete pokupiti više virusa ako se više druži (za početak, vjervatno će češće kašljati i šmrcati), ta izloženost zapravo mu jača imunitet toliko da će do pete godine života bolje odolijevati bolestima nego djeca koja nisu išla u vrtić ili se redovito družila s vršnjacima.
UČINITE DANAS! Bez bojazni upišite dijete u vrtić ili igraonicu te ga što češće vodite među drugu djecu na igranje. I ne radi se samo o zdravlju – nova prijateljstva ojačaće mu samopouzdanje i dobro raspoloženje.

2. ZABRANITE PUŠENJE
Otrovi iz cigaretnog dima izuzetno su štetni za organe u razvoju – pasivno pušenje u djetinjstvu povezano je s povećanim rizikom od raka, astme i ostalih dišnih bolesti, od srčanih bolesti i smrti u kolijevci, da spomenemo samo neke. Najbolje što možete učiniti za zdravlje svog djeteta jeste da vi i vaš partner prestanete pušiti.
UČINITE DANAS! Potražite pomoć ako ste ovisni o pušenju. Možete uzimati nikotinske gume za žvakanje ili flastere te potražiti grupu za podršku.

3. NEKA JEDE VOĆE
Kad vaše dijete počne jesti krutu hranu, možete mu pomoći da zavoli zdravu hranu. Hranjivost voća i povrća ničim se ne da nadmašiti – oni su najbolji izvori antioksidansa, vitamina, minerala, vlakana i enzima koji će štititi ćelije od oštećenja. Pokušajte da postignete da dijete svaki dan pojede barem pet porcija (porcija je otprilike šaka) različitog voća i povrća – neka bude što različitijih boja i ukusa – kako biste iskoristili sve hranjivo bogatstvo koje sadrže.
UČINITE DANAS! Sirovo voće i povrće je još zdravije i bogatije antioksidansima. Napravite kašu ili ponudite kao zdravu užinu koju može jesti rukama.

4. NEKA SE KREĆE
Danas su djeca znatno teža, djelomično i zato što se manje kreću. Čak i najmlađi trebaju vježbanje: ono im održava srce i cirkulaciju zdravima, jača mišiće i kosti, troši tjelesnu mast te smanjuje rizik od obolijevanja. Vježbanje i kretanje također pozitivno utiču na dobro raspoloženje – kada smo tjelesno aktivni, mozak ispušta hemikalije kao što su serotonin i endorfin, tjelesne prirodne hormone zbog kojih se dobro osjećamo.
UČINITE DANAS! Isključite televizor i plešite sa svojim djetetom. Izvadite ga iz kolica i pustite da šeta naokolo ili neka vozi bicikl, pliva, trči vrtom, ide u park… glavno je da se kreće. A to je dobro i za vas!

5. DOBAR SAN
U snu tijelo vašega djeteta stvara antitijela i hormone rasta. Loš san može spriječiti proizvodnju interleukina-1, koji je odgovoran za održavanje zdravlja i obranu od infekcija.
UČINITE DANAS! Kako biste pomogli djetetu da više i bolje spava, uspostavite večernju rutinu, na primjer: večera, kupanje, priča i maženje. Dijete stavite spavati dok je još budno kako bi se naučilo uspavati se bez vas – tako će se i noću lakše umiriti i ponovo zaspati ako se slučajno probudi.

Izvor: zadovoljna.hr

Komentari

Share.