fbpx

Olakšajte djetetu izbijanje zubi

0

Vaša beba se taman ustalila u ritam spavanja koji vam odgovara. Može prespavati gotovo čitavu noć ili ako imate sreće spavate u jednakom ritmu. Grčevi su popustili i napokon se stanje smirilo i vi ste mirno mogli pratiti svoju bebu kako raste iz dana u dan. No vrijeme je za novi rast koji je u najboljem slučaju neugodan a kod nekih beba i bolan. Rast zubića.

Zašto početak rasta mliječnih zubi bebu boli? Kako izbijaju iz zubnog mesa ne samo da ga zubi otvaraju već i na svom putu ujedno ponekad okrznu i živce.  Znate i sami koliko je nepodnošljiva zubobolja i naravno da želite svome mališanu olakšati ove muke.

U ovom periodu ćete primjetiti da vaša beba često nešto žvače i da neprestano grize predmete. Pritisak koji se stvara na zubno meso u činu žvakanja olakšava bol i ujedno pomaže zubima da izbiju gurajući zubno meso. No ako ne želite da dijete stavlja u usta sve što vidi i grize sve oko sebe ponudite mu neke alternative.

Posebno za ovaj problem namijenjeni su gumeni prstenovi za žvakanje. Možete ih pronaći od vrlo mekih do potpuno tvrdih pa iskušajte više njih dok beba ne pronađe onaj koji joj odgovara. Istovremeno sa rastom prvih zubića mogao bi se pojaviti i osip oko usana i po bradi jer se neprestano luči više sline koja iritira kožu. Moguć je i proljev ili povišena temperatura.

Uz pritisak bolove će olakšati i hladnoća, baš kako će i vama ako imate problema sa zubima pomoći hladna voda ili sladoled. No za bebu je potrebno nešto kompaktnije što neće moći prosipati pa zamrznite neko voće koje beba smije jesti poput banane ili pak navlaženu krpicu koju će moći žvakati.

Možete pokušati i sa zamrznutim pecivom ili keksićem ili pak ohlađenom bocom vode. Budite strpljivi sa svojom bebom kada će  biti nervozna i samo mislite na to kako ćete se uskoro moći veseliti prvim zubićima kada vam se osmjehne.

 Autor: L.K. 

www.mojedijete.com

Komentari

Share.