fbpx

OD GUKANJA DO PRVE RIJEČI: UOČILI STE PROBLEM U RAZVOJU GOVORA VAŠEG DJETETA, EVO KADA TREBA DA POTRAŽITE POMOĆ

0

Gukanje, brbljanje, neverbalna komunikacija, razumijevanje govora drugih, sve su to faze koje bi kod djece trebale da se razviju pre prvih riječi. 

Razvoj govora je individualna karakteristika svakog djeteta. Kašnjenje u razvoju govora može biti u sklopu drugih poremećaja i oštećenja, a može biti i izolovani poremećaj.

Razvoj govora je dugotrajan, kontinuiran proces koji se odvija po određenim zakonima i pod uticajem govorno-jezičkog okruženja. Neki od uslova za razvoj govora su dobro i pravilno razvijeni govorni organi, podjezična vezica, pokretljivost jezika i motorna koordinacija, neuropsihijatrijski i audiološki razvoj.

Uzroci poremećaja u razvoju govora su mnogobrojni: nasljedni, psihogeni, emocionalni, perceptivni, koji je i najčešći.

Sluh i govor 

Sluh može biti normalan, ali ne može precizno razlikovati glasove i druge zvučne signale. Gukanje, brbljanje, neverbalna komunikacija, razumijevanje govora drugih, faze su koje trebaju biti razvijene prije prvih riječi.

Za razvoj govora mora postojati motiv i podrška okruženja. Prva neverbalna komunikacija odvija se pomoću igračaka i bavljenjem djetetom. Dijete ostvaruje komunikaciju sa vanjskim svijetom samo njegovim direktnim upoznavanjem i proživljavanjem.

Treba mu dati dovoljno vremena da se izrazi. Kad čujemo da dijete samo priča, znači da provjerava svoj izgovor.

Pravilan izgovor 

Nekada nespretnost govornih organa odaje utisak nejasnog, površnog govora. Važno je znati da neki glasovi kasnije sazrijevaju, pa ih djeca u ranom uzrastu ne moraju precizno izgovarati. Važno je i vizuelno opažanje i slušna pažnja, pa ako je potreban i logopedski tretman da bi se dobio pravilan izgovor.

Nepravilnosti ili nemogućnosti u izgovoru pojedinih glasova mogu se ispoljiti u različitim formama i obimu. Sva odstupanja od pravilnog izgovora su za korekciju. Nekada je dovoljno da se djetetu pokaže pravilan izgovor pojedinog glasa, a nekada su potrebne vježbe i vježbe.

Šta kada dijete muca 

Mucanje – zapinjanje u tečnom govoru – nije problem samo djeteta, već i problem koji zabrinjava roditelje.

Kada traje dugo, potrebno je potražiti savjet psihologa i logopeda. Nema korekcije mucanja bez otklanjanja ili ublažavanja faktora iz kojih proističe mucanje, piše Avaz. Redovnim sistematskim pregledima u savjetovalištu pedijatar prati razvoj djeteta i pravovremeno upućuje dijete na potrebne konsultativne preglede.

Nikada nije prerano za konsultacije s pedijatrom kada je u pitanju govor djeteta.

Hayat.ba

Komentari

Share.