fbpx

Ljetnji meningitis kod mališana – kako spriječiti a kako liječiti

0

Ima mnogo bolesti koje mogu pokvariti ljetovanje, neke su skoro potpuno bezazlene, a neke mogu biti veoma opasne. Meningitis je veoma ozbiljno oboljenje, ali se srećom ne dešava često. Ipak, skoro svakog ljeta se pojave sporadični slučajevi meningitisa, a nekada smo svjedoci pravih malih epidemija. Zato smo odlučili da vam, uz ostale ljetnje bolesti prikažemo i ovo infektivno oboljenje…

Meningitis kod djece

Meningitis je zapaljenje moždanih ovojnica (moždanica) koje se latinski zovu meninge pa je bolest tako dobila ime. Ovo zapaljenje se dešava kada neki mikroorganizam (uzročnik ove bolesti), stigne do moždanih ovojnica u kojima počne da se razmnožava pa nastane zapaljenje.

Kakva je razlika između meningitisa i encefalitisa?

Encefalitisa je zapaljenje mozga, a to je još teža bolest. Kod encefalitisa se radi o prodoru virusa, bakterija (rjeđe parazita ili gljivica) u fino moždano tkivo gde se zapaljenje dešava. Tada nastaju ozbiljna oštećenja mozga, sa brojnim komplikacijama. Nećemo mnogo o encefalitisu koji je još rjeđa bolest od meningitisa.

Ko je “kriv” za ljetnje meningitisa?

Opet su virusi “prvooptuženi”! Lista virusa prouzrokovača meningitisa je prilično duga – uglavnom su to ljetnji virusi koji često uzrokuju infekcije disajnih organa ili (još češće) organa za varenje. Bakterije su rjeđi izazivači ljetnjih meningitisa, pa ovom prilikom ih nećemo razmatrati.

Kako dijete dobije ljetnji meningitis?

Većina virusa – prouzrokovača meningitisa stiže preko organa za varenje ili respiratornih organa. Prljave ruke, zagađena voda (nehigijenski bazeni i plaže) i “kapljični” putevi infekcije su ubedljivo najčešći način dolaska virusa meningitisa u dječji organizam. Potom se, sa ulaznog mjesta, preko krvi transportuju do moždanih ovojnica. Bakterije se obično prvo nastane u gornjim respiratornim putevima, pa se odatle, preko mreže malih krvnih sudova prebace do moždanih opni.

Da li će sva djeca koja dobiju virus dobiti i meningitis?

Neće sva djeca koja dođu u kontakt sa virusom dobiti meningitis! To u velikoj mjeri zavisi od reakcije djetetovog organizma, koja je individualna – specifična za svako dijete. Uprošćeno, moglo bi se reći da postoji jedna vrsta predispozicije za ovu bolest. Nažalost, nemoguće je predvidjeti koje dijete će doboto zapaljenje moždanih ovojnica, ali je za utjehu da ogromna većina djece ne dobije meningitis iako dođe u kontakt sa prouzrokovačem.

Kako izgleda dijete koje “zakači” meningitis?

Dijete odjednom postaje bezvoljno, žali se na glavobolju koja je sve gora, počinje da mu smeta svjetlo, a veoma brzo bude “prikovano” za krevet iz koga veoma teško ustaje. Često se dešava i povraćanje, koje ne donosi olakšanje. Sve je prilično dramatično tako da dijete brzo stiže do ljekara.
Ovi simptomima mogu prethoditi znaci infekcije disajnih (curenje nosa, kašljanje) ili digestivnih organa (povraćanje i proliv), ali nije neobično da bolest počne “iz vedrog neba”.

Kako se postavlja dijagnoza?

Definitivna dijagnoza se postavlja pregledom likvora – tečnosti u kojoj mozak i kičmena moždina “plivaju”. Uzorak se uzima iz donjeg dijela kičme, kratkim ubodom koji iskusan ljekar obavi za manje od jednog minuta. Poslije ovog pregleda se jasno vidi da li postoji zapaljenje moždanih ovojnica, ali i tip infekcije (virusna ili bakterijska) što je veoma važno za terapiju.

Može li se izliječiti?

Može! Meningitis je bolest koja se obavezno liječi u bolničkim uslovima – svako dijete se prima u bolnicu, a idealno je da to bude specijalizovana dječja bolnica!
Terapija zavisi od vrste (prouzrokovača) zapaljenja pa se odabira najefikasniji lijek za odgovarajuću bakteriju ili virus (mada se samo mali broj virusa može liječiti). Dijete u bolnici dobija neophodnu njegu, ali i tečnost i lijekove koji se daju “kroz venu” da bi se sprečile komplikacije. Bakterijski meningitis se liječi antibioticima, a terapija se daje isključivo kroz venu (intravenska terapija).
Za većinu virusa (izuzetak su herpesvirusi i citomegalovirus) nema efikasnih lijekova, pa se sprovodi takozvana suportivna terapija (“podrška” teško bolesnom djetetu) uz očekivanje da će se djetetov odbrambeni sistem istjerati mikronapadače iz organizma. Srećom, ovo se desi kd skoro sve djece!

Mogu li se desiti komplikacije?

Nažalost, komplikacije meningitisa nisu rijetke, a javljaju se po pravilu: što je dijete mlađe, to su komplikacije češće i opasnije. Pored uzrasta, komplikacije zavise i od vrste mikroorganizma koji izaziva zapaljenje moždanica, ali vremena koje prođe do početka adekvatne terapije.
Kada se radi o virusnim menigitisima najviše se pribojavamo širenja virusa u mozak (tako nastaje encefalitis – zapaljenje mozga) imajući u vidu da samo par milimetara dijeli zapaljenski proces od finog moždanog tkiva.
Bakterijski meningitis može ostaviti priraslice koje ometaju normalan protok likvora – tečnosti koja “obavija” mozak i kičmenu moždinu. Moguće su i druge komplikacije, a sve se najbolje sprečavaju blagovremenim smještanjem djeteta u bolnicu i pravovremenom terapijom.

Kako spriječiti?

Može, prevencija se obavlja na tri načina: higijenskim mjerama, vakcinama i lijekovima. Pranje ruku, izbegavanje nehigijenskih bazena i plaža je pravi način da se djeca sklone od virusa koji mogu izazvati meningitis. To zvuči pomalo neverovatno, ali to je naša realnost – loša higijena, nebriga i nepažnja su uzrok ljetnjih meningitisa! To naravno ne znači da dijete ne treba da ide na more, ali pažljivo birajte destinaciju i raspitajte se o čistoći mora.
Postoje odlične vakcine koje uspješno štite djecu od bakterijskih meningitisa. Neke su (kao HIB) postale dio obavezbnog imunizacionog protokola, a neke se moraju kupiti (vakcina protiv meningokoka i streptokoka koje mogu izazvati meningitis). Nažalost, još nema efikasnih vakcina protiv ljetnjih virusnih meningitisa.
Lijekovi – antibiotici se daju u kolektivima (ili u porodicima) gdje postoji epidemija bakterijskih meningitisa. Tada se zdrava djeca preventivno podrgavaju antibioticima, a ovo je jedna od rijetkih situacija gde se antibiotici sasvim opravdano daju prije ispoljavanja prvih znakova bolesti. Naravno, preventivna antibiotska terapija je potpuno besmislena kod virusnih meningitisa.
Nema mjesta panici – slobodno idite na more, ali vodite računa o ličnoj higijeni, ali i higijeni mjesta gdje ljetujete. Čuvajući prirodu od zagađenja, sačuvaćemo i sebe i svoju djecu, a odmor će proteći u zdravlju i uživanju.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

https://www.mamaibeba.com/

Komentari

Share.