fbpx

KIŠA PADA, TRAVA RASTE…

0

Možda izgleda, i čini se kao najava za neku dječiju brojalicu. Međutim,  dječija brojalica nije, ali  najčešće za djecu jeste. Kiša pada, trava raste je najveći broj puta izgovorena rečenica upućena djeci i njihovim roditeljima, kada je tehnika četkanja zuba u pitanju.

Izraz „kiša pada“, namijenjen je za gornju vilicu. Tako da, zube u gornjoj vilici četkamo odozgo prema dole, baš kako i kiša pada na tlo. Trava raste odozdo prema gore, tako da ćemo zube u donjoj vilici četkati baš onako kako i trava raste. Smatra se da je ova tehnika četkanja zuba najprihvatljivija i najjednostavnija za djecu i njihove roditelje.

Zube uvijek četkamo i sa vanjske, i sa unutrašnje strane. Svakako da prilikom četkanja trebamo obuhvatiti sve površine zuba. Grizne površine su nam veoma važne. Posebno, ukoliko se radi o djetetu u dobi od 6 ili 7 godina. U tom periodu usnu šupljinu naseljava prvi trajni zub –ŠESTICA. Znate za priče, kako šestice prve stradaju. Istina, nekada roditelji ne primijete novi zubić, u malim ustima bude daleko, pa se malo slabije četkaju. Stoga ne bi bilo loše da s vremena na vrijeme prebrojite zube svom djetetu, kako vam ta šestica, kojim slučajem ne bi promakla.

Sve zube unutar usne šupljine trebate redovno četkati. Idealno bi bilo poslije svakog obroka. Četkanje zuba je obavezno navečer pred spavanje, kao i ujutro poslije doručka. Znam da je djecu nekada teško savladati i za neke osnovne aktivnosti tokom dana, tako da barem obratite pažnju da to bude najmanje dva puta dnevno. Ja volim i malim, i velikim pacijentima da kažem da zube navečer četkamo zbog zdravlja, a ujutro zbog ljepote.

Veoma je važno da djeci pomažete u četkanju, da li da im Vi četkate ili da kontrolišete nakon četkanja.   Sigurno se pitate kada je dijete spremno za samostalno četkanje, a odgovor leži u tome, da je dijete spremno onda kada samostalno može vezati pertle na svojim patikicama. Sve do tada, Vaša pomoć im je, i više nego potrebna.

Znamo koju bismo tehniku četkanja trebali praktikovati, ali ono što je još veoma važno jeste da pravilno izaberete četkicu za svoje najmlađe. Preporuka je svakako da djeci kupujete manje četkice. Manje četkice neće im biti neugodne, a sam postupak će biti lakši i efikasniji. Što se tiče pasti za zube, moja lična preporuka su uvijek paste koje u sebi sadrže flour, ali to je tema za sebe, o kojoj svakako ću pisati u nekom od svojih narednih tekstova.

Dobra oralna higijena je prva stepenica do zdravih zuba. Ima još drugih faktora, koji su značajni za održavanje optimalnosti oralnog zdravlja. Ja bih voljela da od tih ostalih, svakako izdvojim redovne kontrolne preglede, i to u prosjeku 2 puta godišnje. Kontrolni pregledi su veoma važni, jer možemo iskontrolisati i naslage, i karijes, upalu desni, kao i druge nepravilnosti, koje su se eventualno pojavile u tom periodu od 6 mjeseci. Kontrolne preglede u prvom redu obezbijedite svojoj djeci, ali nemojte ni Vi  puno zaostajati za njima. Vodimo se parolom ZDRAV OSMIJEH ZA CIJELU PORODICU.

dr.dent.med. Rovčanin Emina, zaposlena u privatnoj stomatološkoj ordinaciji „dr. Amra Lutvikadić“, Zagrebačka 37, 71 000 Sarajevo. Pregled možete zakazati na brojeve telefona: 062 548 857 ili 062 550 000.

Doktoricu Eminu možete zapratiti i na instagram profilu @dreminarovcanin   i svakodnevno pratiti njene super savjete u vezi zdravlja i higijene zuba.

Komentari

Share.