fbpx

Karantin za vaše roditelje: Kako sačuvati starije članove porodice

0

Koronavirus bi mogao nesrazmjerno utjecati na vaše roditelje. Vrijeme je za razmišljanje o tome kako ih sačuvati.

Kupili ste konzerviranu robu. Opskrbili se sapunom. Vi i vaša djeca perete ruke 20 sekundi i ponavljate pjesmicu “Veseli rođendan”. Ako dolazi Covid-19, vaše domaćinstvo je spremno. Ali postoji još jedna stvar o kojoj morate razmišljati: kako sačuvati nane/bake i dede.

Na osnovu onoga što do sada znamo o ovom virusu, Covid-19 je posebno opasan za starije odrasle osobe i ljude koji imaju zdravstvene probleme. Iiako zvaničnici kažu da nema dovoljno informacija, da se tačno kaže, koji bi zdravstveni uvjeti bili pod većim rizikom.

Od Kine do Sjedinjenih Država, čini se da se ovaj trend drži.

Zbog toga je CDC preporučio da sve osobe starije od 60 godina imaju svoje zalihe, spremne za duži boravak kod kuće, uz minimalan kontakt s vanjskim svijetom.

Dio ovoga, bi trebao biti lagan zadatak:

Koja osoba starije dobi, ne voli biti spremna i imati punu ostavu i frižider, za svaki slučaj?

Ali održati minimalni kontakt je puno teže, posebno za nana/bake i dede.

Svako, ko redovito viđa svoju unučad, vjerovatno će teško otići u karantin, od djece.

Zbog toga, roditelji sada trebaju započeti razgovor s nanama/bakama i dedama i započeti izradu “plana igre”, kada („ako“ za optimiste) coronavirus udari u vašu zajednicu.

Evo pet savjeta za razgovor – bez da se nana/baka i djed osjećaju izolirano i otuđeno.

Budite odrasli

Može biti čudno ili teško, biti onaj koji će roditeljima reći, da trebaju da ograniče svoje interakcije s vama i ostatkom vanjskog svijeta, radi vlastite sigurnosti. Kako vaši roditelji i dalje nastavljaju da stare, možda ćete morati voditi takve teške razgovore, više nego što biste željeli.

Ovo bi mogao biti način vježbanja. Pristupite temi nježno i pokušajte, da se ne frustrirate, ako vaši roditelji, ne pristanu odmah da uđu u karantin.

 Možda ćete ih morati uvjeravati i razgovarati nekoliko puta. I budite sigurni da je, uvijek sa velikim poštovanjem prema njima.

Pričaj, ali i slušaj

Samo reći svojim roditeljima da krenu i sebe stave u karantin, vjerovatno neće proći dobro.

Umjesto toga, pokušajte voditi razgovor gdje zajedno odlučujete, kako ćete to raditi, u kojem bi se trenutku trebali izolirati ili razmotriti izlazak iz izolacije, koji su vaši glavni problemi i kako ćete komunicirati tokom epidemije u vašoj zajednici .

Koristite – i budite strpljivi sa – Video razgovor

U ovim nesigurnim vremenima, video razgovor je očigledno rešenje za pomoć roditeljima, da ostanu u vezi. A tu je i niz mogućnosti – Viber, Whatsup, Messenger, Skype, FaceTime, Google Duo Video – tako da možete učiniti da to funkcionira, bez obzira na to, kako se vaši roditelji uklapaju u digitalni svijet.

Djeca mogu biti “teška za saradnju”, kada je u pitanju video razgovor, pogotovo, ako na to nisu navikli.

Možda ćete trebati razgovarati  i sa roditeljima, prije vremena za video razgovor, trebaće malo vremena da se naviknu.

Postavljanje stalnog sastanka u isto doba svakog dana ili sedmice samoinicijativnog karantin, moglo bi pomoći u normalizaciji video razgovora za vašu djecu i poboljšati virtualne interakcije koje imaju sa nanama/bakama i dedama.

Video razgovor, također, vam može pomoći da pažljivo pratite roditelje i njihovo zdravlje. Lakše je pratiti, kako je stvarno neko, kada ih zapravo možete vidjeti.

A ako nešto izgleda ili vam se čini kako ne valja, brzo možete krenuti u akciju.

Prijavite ih se za TikTok

Internet pruža sve vrste načina na koji će ljudi ostati u vezi i ojačati svoje veze bez suočavanja u lice. Online igre (misleći više na Words with Friends nego na Call of Duty), mogu omogućiti nanama/bakama i dedama, da se igraju sa svojim unucima, na daljinu.

Ako nisu spremni za to, mogli bi čak postati kreativni s aplikacijama za uređivanje videozapisa i započeti razmjenjivati ​​jednostavne TikToks ili druge kratke videozapise s njihovim unucima.

Možda nije tako dobro kao vrijeme licem u lice, ali kreativnost bi mogla donijeti zabavnu i svježu novu dinamiku u odnose sa unucima.

Držite svoje rituale

Možda obično ručate s nanama/bakama i dedama svake nedjelje, ili je subota poslijepodne, vrijeme kada, vaši roditelji obično vode djecu i pružaju vama i vašem partneru prijeko potreban odmor.

Karantin nana/baka i deda će, naravno, pokvariti ovaj normalan ritam i pojačati njihov osjećaj izoliranosti.

Iako se ne možete povezati na isti način, kao što to obično radite, pokušajte zadržati taj ritualni sastanak. Zajednički obroci  telefonom ili video razgovorom, ne može zamijeniti ono što obično radite, ali je i to, bolje, nego da jedno drugom nedostajete.

www.fatherly.com

Komentari

Share.