Kako izaći na kraj sa malim inadžijama?

0

Inat je nešto divno, ali to, nažalost, niko ne razumije. Bespomoćna beba se razvija u samosvjesnog mališana, koji dobro zna šta hoće, a šta neće, i spreman je da se bori za svoje ciljeve. To se dešava tokom druge godine. Tada se i najbolje dijete neminovno pretvara u “bijesnog Orlanda.”

Dajemo vam 8 spasonosnih savjeta koji će vam pomoći da se izborite sa inatom svog djeteta:

1. Ostanite hladni

Veoma jednostavan i pedagoški izuzetno uspješan trik. Kada dijete počne da plače u prodavnici, jer ne može da dobije čokoladu, nemojte da se osjećate neprijatno. Vaše dijete je svoj čovjek i njegova osjećanja ne možete da kontrolišete. Pustite ga da plače, i poslije dva minuta, kada primjeti da ne može da vas isprovocira, uzbuna će prestati. To se ne odnosi na situacije u kojima dijete može da povrijedi sebe ili druge, ili kada želi da uništi neku stvar. Tada treba nježno, ali odlučno da ga uhvatite za ruku i držite dok se ne smiri.

2. Nemojte previše da mu branite

“Ne diraj kasetofon!”, “Ostavi te knjige!”, “Nemoj da se igraš nožem!”. Da li ste nekad razmišljali kako te, svakodnevne zabrane utiču na dijete? Zabranili ste mu sve što je njemu zanimljivo, i protiv toga, on mora da se pobuni. Odlučite šta vam je zaista bitno. Ako je mamin pisaći sto zabranjena zona, onda ga barem pustite da se igra sa vitrinom za knjige.

3. Objasnite mu zabrane

“Ne ulazi u dnevnu sobu obuven!” – “Zašto?” – “Zato što ćeš da mi isprljaš tepih, a ja ću onda morati da ga perem i neću moći sa tobom da se igram” – “A, zato!” Naravno, to ne upali baš uvijek, jer nekada i logično objašnjene zabrane kod njega izazove napad prkosa. Nemojte se obeshrabriti ako vaš pokušaj nije bio uspješan, jer ste mu na taj način pokazali da ga shvatate ozbiljno. To je veoma bitno i ima dugoročne rezultate.

4. Budite dosljedni

Dosljednost je od izuzetnog značaja. Kako mališan da shvati da je jučer, dok je sjedio u tatinom krilu, smjeo da se igra sa njegovim upaljačem, a danas ga je mama izgrdila, kada ga je vidjela kako pretura po tatinim džepovima u potrazi za novootkrivenom igračkom. Dijete je tada u velikoj dilemi: “Kod tate to može, a kod mame ne može? Kako to?”. Zbog toga, zabranjene stvari treba uvijek da budu zabranjene, a roditelji u bitnim pitanjima i stavovima jedinstveni.

5. Dopustite mu bijes

Sedmi – osmi napad inata u toku jednog dana, neće ni najsmirenija mama podnijeti ravnodušno. Ni ne treba. Dvogodišnjak će da primjeti da mama gubi strpljenje. Njen usiljeni, blagi i prijateljski izraz lica će ga samo dodatno da iziritira. Bolje mu priđite rečima: “Bijesni smo oboje. Sada ćemo da odemo, na par minuta, u tvoju sobu. Kada se budemo smirili, nastavićemo sa igrom”. Nemojte nikada da mu pretite rečenicom: “Ako ne budeš dobar, ići ćeš u krevet!”

6. Skrenite mu pažnju

Svako ima pravo da bude bijesan. Za dvogodišnjaka je sasvim normalno da se tada ljutito valja po podu. U svakom slučaju, nekada djeci treba da pomgnete, kako bi ih napad bijesa prošao. Najbolje je da pokušate da mu nečim skrenete pažnju: “Vidi, avion!” – “Ajde da zovemo baku!” ili “Doći da gledamo slikovnicu!”.

7. Izbjegavajte dosadu

Dosada je izuzetno plodno tlo za stvaranje inata. Najbolja alternativa su igralište i ostala djeca. Tu mogu da se svađaju, igraju i bijesne do mile volje. Zadovoljna djeca nemaju vremena za inaćenje.

8. Odmorite se

Malim inadžijama je potrebno razumjevanje, a roditeljima je, neophodno, da se s vremena na vrijeme, opuste i napune baterije. Niko ne može da izdrži stalan pritisak, zato angažujte ponekad dadilju i uživajte u društvu ljudi, koji mogu da razumiju vaša osjećanja.

Izvor: www.mamaibeba.com

Komentari

Share.