Kako da dijete navikne da se samostalno igra?

0

Dijete koje je prošlo 18 mjeseci života trebalo bi polako da stiče sposobnost da se određeno vrijeme može igrati samo bez vaše pomoći. Ali, ako to nije slučaj i vi ste se našli u ulozi glavnog zabavljača, bez kojeg ne može ni sekundu, tada je vrijeme za promjenu taktike. Evo nekoliko korisnih savjeta…

Dijete i samostalno igranje

Daleko od toga da treba bježati od igre s djecom, jer ona kroz igru uče nove stvari i vještine, ali svakako treba da postoje periodi kada se dijete mora samo igrati kako biste vi mogli obaviti neke druge poslove ili pak odmoriti. Naravno, napominjemo da dijete mora biti sve vrijeme pod nadzorom, odnosno vi morate biti u istoj prostoriji.

Evo, nekoliko zanimljivih savjeta kako ćete to postići…

1. Započnite igru proje nego što se prihvatite svog posla – Važno je da vi započnete igru i provedete barem 15-20 minuta u igri, prije nego što dijete stekne dovoljno samopouzdanja i udubi se u igru da je može nastaviti bez vas. Kada se želite nakon nekog vremena udaljiti iz igre, nemojte biti previše zabavni, nego se igrajte zasebno pokraj djeteta. Djeca do treće godine života ionako se igraju nezavisno i samo kopiraju i imitiraju stvari koje vi radite.

2. Pohvalite ih – Kada se dijete jedno vrijeme igra samo, pohvalite ga. Na primjer: „Kako se lijepo igraš s lutkicama!“ ili „Kako si lijepo izgradio ovu kuću“. Na taj način daćete im podsticaja da nastave igru. No, nemojte ih prekidati usred igre, jer ćete ponovno baciti fokus na sebe, a to ne želite. Učinite to kada za to bude prilika ili kada se samostalna igra završi.

3. Vrijeme prilagođavanja – Ako do sada dijete nije bilo naviknuto da se igra samo, nemojte očekivati trenutno privikavanje. Počnite s udaljavanjima od igre na dva-tri minuta, a ta udaljavanja produžujte s vremenom. Za to vrijeme pa makar samo nekoliko minuta obavljate poslove koje bi trebalo da obavite. Svako je dijete drugačije, nekoj djeci će biti duže, nekoj kraće.

4. Posebna igra ili igračka za samostalno igranje – Imajte u pripremi posebnu igračku s kojom se voli igrati i s kojom se može igrati samostalno, bez vašeg navođenja i pomoći.

www.mamaibeba.com

Komentari

Share.