fbpx

Kafa ili čaj: Zanimljiv razlog zašto više volimo određeni topli napitak

0

Zbog čega više volimo kafu ili čaj? Ukus je djelimično određen “genetikom”, kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature.

Studija je koristila vrlo velik uzorak, a cilj joj je bio pokazati da percepcija gorčine utiče na konzumaciju čaja ili kafe, kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa univerziteta u Brisbaneu, koautor studije. U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kafe paradoksalno upravo one koje ju najviše piju, prenosi Hina. Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće, objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang.

Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta. Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani, objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane. Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, “nije primjenjiva na druge zemlje i kulture”, kažu autori.

Izvor: https://tuzlanski.ba

Komentari

Share.