fbpx

Higijena nakon porođaja

0

Upravo ste prevazišli najbolniji fizički dio roditeljstva – porođaj. Bez obzira da li ste se porađali vaginalnim putem ili carskim rezom, u oba slučaja bol koji ste doživjeli, pamtit ćete do kraja života.

Dok se čitava pometnja pravi oko bebe koju ste rodili, ne zaboravite da time što ste postali majka daje Vam pravo da i Vi napravite pometnju. Period odmah nakon porođaja je jedan veoma osjetljiv period za majku, pošto je tijelo doživjelo pakao i sada se oporavlja. Pored striktne ishrane i dobrog odmora, lična higijena je veoma važan faktor kako biste povratili zdravlje. Treba obratiti posebnu pažnju na Vaš oporavak. Oboljenje koje možda sada imate, sprječiće Vas od dojenja bebe, ako ste pod nekom jačom terapijom lijekova.

Higijena nakon porođaja obuhvata njegu dojki i rane nastalu nakon carskog reza ili epiziotomije. Od velikog je značaja čistiti ranu svakodnevno. Na ovaj način sprječićete nastanak neke infekcije. Najbolji način sprječavanja infekcije u ovom slučaju je da se rana nakon epiziotomije ispira sa što većim količinama vode.

U bolnici, možete dobiti flašice koje možete ponijeti kući i sa toplom vodom ih napuniti kako biste poprskali i ispirali ranu nakon mokrenja ili nakon pražnjenja crijeva. Kada ste isprali ranu, ne zaboravite da laganim dodirom provjerite rukom da li je rana suha. Kupajte se u sjedećem položaju kako biste izbjegli bolove i kako biste održavali ranu čisto.

Vaginalno krvarenje i sekret se obično smanje nakon nekoliko nedjelja. Može se desiti da povremeno krvarite oko mjesec dana ili oko 6 nedjelja. Koristite uloške ili vatu koje Vam prijaju. Neke zrelije majke koriste tkaninu koja im mnogo više prija. Tamponi su apsolutno zabranjeni. Kad čistite intimne dijelove, obavezno zapamtite da čistite od prednjeg dijela ka pozadi, a ne obrnuto. Na ovaj način, sprječićete navalu bacila.

Kada vam je dozvoljeno da koristite kadu, nemojte zaboraviti da u slučaju carskog reza konci ne smiju biti u vodi u periodu od 10 dana. Ako imate problema sa hemoroidima ili ako imate veoma osjetljive dojke, obratite se ljekaru za pomoć.

Izvor: www.mojabeba.com

Komentari

Share.