fbpx

HARRY COOPER – ljubav prema hrani od djetinjstva

0

Nekako je nemoguće ne primijetiti one rijetke blogove koji se odnose na hranu, naročito na našim prostorima. Jedan se posebno ističe, ne samo izvrsnim i detaljnim receptima, ono što ga izdvaja su ljubav i posvećenost u svemu što radi – od pripreme, fotografije, pomnog odabira kutka i scene, do samog obraćanja pratiocima. On je Hajrudin Šišić, mnogo poznatiji kao Harry Cooper.

Pomno osluškuje šta njegovi pratioci žele da vide i šta očekuju i onda to pretvori u pravu poslasticu – od recepta, opisa pripreme, načina pristupa pratiocima, te naposlijetku odabira prave fotografije kako bi svoj rad predstavio u najboljem svjetlu.

Za razliku od drugih food bloggera, veoma je posvećen pisanju i samoj prezentaciji onoga što napravi, te stoga ne čudi što za fotografisanje nalazi najmaštovitije i najinteresantnije ideje.

Pokreće ga ljubav prema hrani koju je naslijedio od članova porodice koji su ga prvo učili osnovama kuhanja, a onda ih je malo-pomalo u potpunosti zamijenio i oduzeo im kuhinju!

Upravo iz tog razloga, njegovi postovi na blogu su topli i odišu pristupačnošću i ljubavlju kakva se može osjetiti u samo u toplom domu, u krugu porodice, koja mu je najveća inspiracija i motivacija za dalji rad. Njegovi postovi će ugrijati i začiniti i najhladnije dane i domove u kojima je dobro došla neka nova ideja.

1. Kad i kako je počela tvoja ljubav prema hrani i kad si odlučio da to bude na nešto preofesionalnijem nivou foodblogera?

Ljubav je tu odmalena, prvi pokušaji u kuhanju su počeli sa 5-6 godina. Kao mali, uvijek sam govorio da ću biti kuhar kada porastem, evo na jedan način se to i ostvarilo. Kad sam primijetio prije 2 godine da se ljudima bas sviđa što spremam – odlučio sam da to sve spojim u jedan blog na kojem mogu pronaći sve recepte.

2. Da li je možda tvoja ljubav za kuhanje naslijeđena od nekog člana porodice….mame, tetke i sl…?

Svakako da da, naslijedio sam je od mame i cijele mamine strane. Tako da sam svoje početke u kuhinji dijelio sa starijom sestrom i mamom. Sad je već cijela kuhinja samo moja .

3. Šta voliš da spremaš najviše i da li više preferiraš spremanje slastica ili slanih jela?

Volim oboje, teško se odlučiti za jedno. Za Instagram više preferiram slastice zato sto imam više ideja kako zanimljivo prezentovati neki dezert. A i pratiteljima se vise sviđa kad objavim nešto slatko, mada sve više dobijam poruke kako su i slana jela odlična, te da treba da i to češće objavljujem.

4. Kome su namijenjeni tvoji blogovi i šta te inspiriše?

Nažalost, na našim prostorima ne postoji više food bloggova, tako da sve ideje sam osmislim i realizujem. Svakako pratim blogere iz inostranstva, trudim se da ne idem za trendovima nego da prilagodim klasike mlađoj populaciji. Jedni od najvećih uzora su mi Jamie Oliver i Rudolph Van Veen.

5. Šta te po tvom mišljenju odvaja od ostalih u BiH i koja su tvoja dosadašnja postignuća i saradnje na koje si možda najviše ponosan?

Mislim da me izdvaja što se najviše trudim oko fotografija i stajlinga same hrane. Lahko je uslikati tanjir sa hranom. Lično se trudim da detaljima oko tanjira predstavim i prezentiram cijelu priču koja me je inspirisala u tom trenutku da skuham to jelo. Svakako, tu je i moja pristupačnost, uvijek se trudim da što više uključim ljude oko sebe u cijeli proces. Pa često pratitelje pitam šta da kuham danas.

6. Kako vidiš svoj profesionalni razvoj u nekom narednom periodu, koji su ti ciljevi i sl…?

Doista je nepredvidiv posao. Prije godinu dana nisam ni mogao sanjati da ću ovako brzo doći do miliona impresija na Instagramu i da ću kao student moći lijepo zarađivati od bloga na Instagramu. Trenutno imam u ideji nekoliko velikih projekata za koje smatram da će se stvarno svidjeti ljudima. Trudim se da ne planiram previše u budućnost, da ne bih pokvario sebi trenutke. Uživam radeći ono što volim, sve dodatno je bonus.

7. Kako edituješ fotografije? Koji proces stoji iza toga?

Uvijek prethodno razmislim šta ću kuhati i kako želim to prezentovati. Potom slijedi kuhanje i pripremanje detalja oko jela. Fotografija nastane kao rezultat višesatnog pripremanja. Trudim se također da ne editujem fotografije, kako bi hrana djelovala što realnije i približnija pratiteljima.

U njegovu neiscrpnu kreativnost i maštovitost se možete uvjeriti na blogu, te na Instagram profilu, kao i na Facebook stranici:

https://harrycoopersite.wordpress.com/

https://www.facebook.com/harrycooperscookbook/

https://www.instagram.com/harrycoop.er/

Komentari

Share.