Dojenje djeteta starijeg od godinu dana

0

Odlučili ste nastaviti dojiti vaše dijete premda je napunilo godinu dana starosti? Zacijelo ste do sada uživali u dojenju, vaša beba pokazuje da joj je dojenje i dalje važno, svjesni ste svih dobrobiti produženog dojenja i vjerojatno dovoljno uporni da vas suprotna mišljenja okoline ne mogu demotivirati u vašoj odluci.

Ako dojim dulje od godine dana, hoće li mi biti teže prekinuti?

Često nam govore da ako ne prestanemo dojiti s prvim rođendanom djeteta, nećemo uspjeti prestati NIKAD! Nerijetko mame povjeruju ovom potpuno pogrešnom uvjerenju, pa prekidaju dojenje s navršenih godinu dana djeteta bez obzira što ni one same to ne bi htjele, niti su njihove bebe na to spremne.

Dojenje duže od godine dana ne onemogućava niti otežava prestanak dojenja. Ako kasnije iz bilo kojeg razloga poželite prekinuti dojenje, svakako to možete i učiniti. Godine starosti djeteta u tome imaju daleko manju ulogu nego njegova razvojna spremnost za to. Godine u kojima je dijete spremno za odvikavanje od dojke variraju od djeteta do djeteta. Prosječno su djeca za to spremna u dobi u od 2 do 4 godine. Ako je mama ta koja potiče prestanak dojenja, što je dijete samo bliže prestanku – to će biti lakše i mami i bebi ubrzati prirodni proces odvikavanja od dojke.

Koliko treba trajati podoj?

Ponajprije, što je beba starija ona i kraće siše. To još uvijek ne znači da pokušava prestati sisati. Kako raste, siše sve spretnije (dosad je postalo pravi iskusni sisavac!) pa ne treba više puno vremena da se zasiti. Osim toga mala djeca su toliko zainteresirana za sve što se događa oko njih da ne žele previše vremena potrošiti na dojenje. Tipični podoj jednogodišnjaka traje svega par minuta – malo povuče i pomazi se s mamom, a zatim otrči dalje. Podoji prije dnevnog i noćnog spavanja te nakon buđenja obično traju dulje jer je dijete pospano i nema volje žuriti ili trčati za ostalim zanimljivostima.

Koliko često dojiti stariju djecu?

Razmak između podoja kod starije djece je prilično nepravilan i ovisi o karakteru i temperamentu djeteta. Normalno je da ponekad, zbog interesa za sve oko sebe, jednogodišnjaci nisu previše zainteresirani za dojenje. Ponekad će dijete htjeti provoditi puno vremena na dojci. Povezujući se s mamom, dijete lakše prihvaća svoje nove vještine. Neka djeca sišu često (prema komentarima majki “kao novorođenčad”), neka jednom ili dvaput dnevno, a neka nekoliko puta dnevno par dana pa zatim nešto češće narednih dana. Neovisno o pojedinačnoj praksi dojenja, učestalost podoja se prosječno postupno smanjuje što je dijete starije. Dojenje jednom ili dvaput dnevno može potrajati mjesecima, čak i godinama, ovisno o djetetu i mami.

Osim kad su gladna, djeca sišu i za utjehu. Dojenje čini čuda kad se dijete ozlijedi, kad je tužno, uznemireno (izvrsno smiruje nastupe gnjeva) ili bolesno. Dojenje je jednostavan način da se dijete na brzinu zbliži s mamom.

Ponekad vaša beba prolazi kroz faze čestih noćnih podoja. To je uglavnom kad joj rastu zubići, ako danju manje doji radi zaokupljenosti drugim zanimljivim stvarima i događajima, kada dođe do razvojne prekretnice i ako se ima potrebu povezati se s mamom.

Kako izgleda kada dijete želi prestati sisati?

Dijete će samo prestati sisati kad više nema potrebu ni nutritivno ni emotivno, dobro pije iz čaše i dobiva većinu potrebnih sastojaka iz čvrste hrane već neko vrijeme. Relativno je neobično da dijete mlađe od 18-24 mjeseca prestane dojiti ako nije potaknuto (iako ponekad može utjecati mamina nova trudnoća). Mnoga djeca će mjesecima prije prestanka dojiti samo noću, samo za uspavljivanje ili ujutro, nakon buđenja. Dijete koje samo želi prestati sisati gotovo uvijek će vrlo postupno smanjivati jedan po jedan podoj tijekom nekoliko mjeseci.

Izvor: www.roda.hr

Komentari

Share.