fbpx

Dječija terapeutkinja savjetuje kako naučiti dijete da pospremi igračke

0

Dječija terapeutkinja Michele Kambolis smatra kako je upravo vrijeme oko 1. rođendana idealno za početak usađivanja navike spremanja igračaka.

igracke px

21-mjesečna Maya je dijete  koje sa radošću sprema svoje igračke. Njena majka Patricia Chraiteh počela ju je tome učiti kad je imala godinu dana pomoću kratkih zapovijedi poput “Donesi mi Doru” ili “Pokupimo kockice”.

Dječija terapeutkinja Michele Kambolis smatra kako je upravo vrijeme oko 1. rođendana idealno za početak usađivanja navike spremanja igračaka.

“Ako vaše dijete ima razvijene motoričke veštine i može pokupiti određenu stvar, te razumije što govorite, krenite što prije. Teže je usaditi dobre navike kasnije”, pojašnjava Kambolis.

Dijete neće odmah početi spremati igračke, ali treba biti strpljiv i dosljedan kako bi to postala praksa.

“Osim što ćete vi imati manje posla, spremanje igračaka je aktivnost koja utiče na dio mozga povezan s pažnjom, rješavanjem problema i regulacijom raspoloženja”, dodaje Kambolis.

Neka spremanje igračaka bude zabavno

Mama Toni Brem Mullen pjeva pesmu i tako upozorava svog dvogodišnjeg sina da je vrijeme za spremanje igračaka, a njen suprug mu ponekad to predstavi kao trku s četverogodišnjim bratom.

“Važno je da u tome uživaju”, smatra Kambolis.

Budite pozitivni prema djetetu

“Nagradite svoje dijete zagrljajem ili objasnite kako je lijepo hodati bez bojazni da ćemo stati na igračku i uništiti je. Umjesto pretnjama, motivišite  dijete aktivnostima koje vole kako bi završili spremanje, primjerom odlaskom u park”, kaže Kambolis.

Budite realni

“Ponekad se djetetu neće dati spremati. I to je u redu”, objašnjava Kambolis i dodaje: “I vi nekad niste raspoloženi. Pridružite se djetetu, pomozite mu u spremanju na dvije minute, ali ne dopustite da to postane navika. Ako ste dosljedni, dijete će kad-tad biti u stanju samo pospremiti nered.”

Index

Komentari

Share.