fbpx

Deset pratilaca trudnoće: Većina budućih majki ima ponekad previše idiličnu sliku o drugom stanju

0

Sasvim je sigurno da većina budućih majki ima ponekad previše idiličnu sliku o trudnoći sve dok im se ne desi da sasvim nekontrolirano ispuste vjetar u liftu ili dok ih njihov partner ne probudi usred noći izluđen nepodnošljivim hrkanjem.

Činjenica je da trudnoća nosi niz neuobičajenih i pomalo neugodnih promjena. Vaše prijateljice vas ne žele upozoriti na njih jer im je neprijatno, a vaš ljekar vam ne govori ništa jer nije riječ o ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Na kraju krajeva, riječ je samo o trudnoći! Nije nikakvo čudo što ćete se sami početi pitati šta se dešava, zašto puštam toliko vjetrova, otkud te promjene na mojoj koži, zašto odjedanput toliko hrčem? Odgovor onih koje upitate o čemu je riječ bit će uvijek isti: – Oh, pa to je normalno!”

Pokušat ćemo vam dati preciznije odgovore na vaše nedoumice, a to će vam zasigurno pomoći da maksimalno uživate i u ovom stanju.

1. Kakav je ovo iscjedak?!

Ljepljivi bijeli ili blijedožuti iscjedak može biti vaš vjerni pratilac tokom cijele trudnoće. Razgovarajte sa svojim ginekologom ukoliko iscjedak dobije neugodan miris, ukoliko se pojavi svrbež ili ukoliko se njegova boja promijeni u zelenkasto-žutu, ukoliko je pretjerano gust ili pretjerano vodnjikav. Možda je riječ o infekciji.

Uzrok: Pojačano lučenje hormona i jača vaginalna cirkulacija krvi.

Kako se nositi sa ovom pojavom: Koristite tanke higijenske uloške i imajte uvijek pri ruci adekvatne maramice za održavanje higijene. Ne koristite bilo kakve vaginalne dezodoranse jer oni mogu iritirati kožu.

2. Kada se nasmijem, nekontrolirano puštam pomalo mokraće

Nasmijete se, kihnete i osjetite da ste se pomokrili. Uzrok: Nema razloga za paniku. Pijete dosta tečnosti, nabacili ste nekoliko dodatnih kilograma, tako da sada i beba i materica udobno “sjede” na vašoj mokraćnoj bešici. Zar onda nije logično to što vam se događa?

Kako se nositi sa ovom novom nelagodom: Mokrite kad god osjetite i najmanju potrebu. Ne zadržavajte mokraću. Što je više budete zadržavali, to ćete se češće suočavati sa ovom pojavom. Koristite mini uloške i ne zaboravite ponijeti rezervne gaćice kada planirate boraviti duže izvan kuće.

Preporučujemo vam svakako i super Kegelove vježbe koje će ojačati mišiće: Ispraznite mokraćni mjehur, zatim zategnite mišiće karlice i držite ih tako zategnute. To vam je kao kada pokušavate zadržati mokraću. Kada se mišići počnu sami opuštati, ponovo ih zategnite i držite ih tako zategnute brojeći do 20. Napravite pet super Kegelovih vježbi dnevno, ali u određenim razmacima.

3. Puštanje vjetrova …

Žalite se da ne možete kontrolirati vjetrove! Zbog nadutosti i bolnog grčenja u sstomaku to vam nikako ne polazi za rukom.

Uzrok: Usljed povećanog kruženja progesterona u organizmu tokom trudnoće, crijeva rade u grču.

Kako se osloboditi ove neugodne pojave: Teoretski eliminiranje konstipacije bi vas trebalo osloboditi nekontroliranog puštanja vjetrova i nadutosti. Međutim, nije baš uvijek jednostavno. Vodite računa o konzumiranju uobičajenih “sumnjivih” namirnica, među koje spadaju brokula, prokulice, karfiol, kukuruz, luk i gazirani napici. Ukoliko niste u stanju sami riješiti ovaj problem, obratite se svom ljekaru.

4. Začepljen mi je nos a nisam bolesna!

Simptomi: Može vam se dogoditi da tokom trudnoće imate osjećaj da ste stalno prehlađeni sa neugodnim simptomima začepljenosti ili curenja nosa.

Uzrok: Pojačano izlučivanje hormona i jača cirkulacija krvi uzrokuju oticanje sluznice nosa, njeno isušivanje, pa čak i krvarenje nosa.

Kako se nositi sa ovom pojavom: Koristite kapi sa slanim rastvorom, pijte dosta tečnosti i u svom domu koristite ugodne i zdrave osvježivače prostorija. Ukoliko vam se pojavi i krvarenje nosa, ne zabacujte glavu unazad. Glavu držite uspravno i stisnite nozdrve dok krvarenje ne prestane. Najčešće je dovoljno pet minuta. Stavite oblogu sa ledom preko nosa i stisnite ponovo nozdrve ukoliko ne možete odmah zaustaviti krvarenje.

5. Noću zvučim kao testera

Simptomi: Sjećate li se kako je vaš deda “testerao” tokom noći? Udvostručili ste decibele!

Uzrok: Opet možete krivca potražiti u otečenoj membrani mukusa — začepljen nos vas prisiljava da dišete na usta i hrčete.

Kako se riješiti hrkanja: Ušmrknite otopinu soli u vodi prije odlaska u krevet ali i tokom noći, ukoliko je potrebno. Spavajte okrenuti na stranu i ne žalite novac za dobar i ugodan jastuk, jer ćete na taj način eliminirati prevrtanje i okretanje u krevetu. U spavaćoj sobi držite osvježivače zraka koji se preporučuju trudnicama.

6. Užasno se znojim!

Simptomi: Znoj, znoj … Ispod pazuha, između bedara, na stomaku, a posebna je priča znoj koji vam se sljeva niz lice i vrat.

Uzrok: Metabolizam vam je “pomahnitao” i kroz vaš organizam kruži jako puno krvi koja zagrijava kožu.

Kako se nositi sa pretjeranim znojenjem: Odgovor je u slojevitom oblačenju i izbjegavanju nezdravih sintetičkih tkanina. Pijte dosta tečnosti i koristite pudere bez talka ispod pazuha.

7. Balim poput male bebe!

Simptomi: Nemojte se čuditi, ali kod nekih trudnica dolazi do stvaranja povišene količine pljuvačke! I krvarenje desni može postati uobičajena pojava, pogotovo nakon pranja zuba, a može vam se dogoditi da na desnima primijetite i male čvoriće, tzv. “trudničke tumore”. No, ne brinite se, oni su potpuno bezopasni i nestaju nakon porođaja.

Uzrok: Iza krvarenja desni opet se kriju hormoni, no niko pouzdano ne zna zbog čega dolazi do pojačanog izlučivanja pljuvačke.

Kako se nositi sa ovim trudničkim fenomenom: Naravno, nastavite sa održavanjem higijene zuba, ali neka to budu mekane četkice. Što se tiče pojačanog izlučivanja pljuvačke, jedini način je da je izbacujete. Pokušajte reducirati njeno izlučivanje tako što ćete ograničiti unos namirnica sa sadržajem skroba ili pijte vodu sa limunovim sokom.

8. Na koži mi se pojavljuju fleke!

Simptomi: Tamne fleke na licu, tamna linija na stomaku, izražene vene na rukama, grudima, vratu i licu.

Uzrok: Vaš organizam odjednom počinje proizvoditi dodatni melanin, koji je uzročnik pojave tamnih mrlja na koži; pojačana proizvodnja krvi u organizmu je krivac za pojavu izraženih vena.

Kako se nositi sa ovom pojavom: Izražene vene najčešće nestaju nakon porođaja, mada se ponekad može desiti da ne nestanu odmah u potpunosti. Ako se trudničke pjege ne povuku (a uglavnom se povuku) – pravac dobrom ljekaru dermatologu.

9. Moje bradavice postaju ogromne

Simptomi: Areola postaje tamnija, bradavice se povećavaju, a neka vas ne iznenadi ukoliko uočite i povremenu pojavu iscjetka iz bradavica.

Uzrok: Tamnjenje areole je još jedan primjer pojačane pigmentacije koja se javlja kao posljedica jačeg izlučivanja hormona, a neki eksperti tvrde kako je to način na koji priroda pomaže da vaš mali novopridošlica lakše pronađe svoju hranu.

Kako se nositi sa ovom pojavom: Izbjegavajte izlaganje suncu, jer ono može učiniti da se ova pojačana pigmentacija zadrži. I mada će areole vjerovatno uvijek ostati malo tamnije, njihova će se veličina zasigurno smanjiti kada prestanete s dojenjem.

10. Moje noge djeluju poput izbrazdane mape puta

Simptomi: Povećane, crvenkaste ili tamne vene također se mogu pojaviti za vrijeme trudnoće.

Uzrok: Nagomilavanje krvi u venama je najčešće posljedica pritiska koji potječe iz materice.

Kako se nositi sa ovom pojavom: Izbjegavajte predugo stajanje, ispružite noge kad god ste u prilici i izbjegavajte da ih prekrstite dok sjedite.

Izvor: bebe.avaz.ba

Komentari

Share.