fbpx

Bolest desni može da ugrozi napore da žena začne

0

Nova istraživanja sugerišu da je neophodno da žena vodi računa o oralnoj higijeni kako bi popravila šansu da zatrudni.

Naučnici iz Australije su analizirali podatke o 3 416 trudnica i uvidjeli da je onima, koje nisu imale problema sa desnima, trebalo tipičnih 5 mjeseci da zatrudne. Nasuprot njima, one koje su bolovale od neke bolesti desni su pokušavale sedam mjeseci i više.

Ovo je prva studija koja je otkrila efekat loše oralne higijene na vrijeme potrebno da žena zatrudni. Sve pripadnice ljepšeg pola, ukoliko planiraju da osnuju porodicu, treba najprije da posjete svog ljekara opšte prakse koji će Vam uraditi sistematski pregled i uvjeriti se da je opšte zdravlje u redu.

Sada se ispostavlja da sve trudnice treba da odu i kod zubara i vide da li postoji neko stanje desni koje zahtjeva liječenje. Desni se lako liječe, obično nije potrebno više od četiri posjete zubaru.

Prethodne studije su također naglasile povezanost slabe oralne higijene sa srčanim oboljenjima. Na primjer, došlo se do zaključka da su osobe, koje su prale zube rjeđe nego što je potrebno, imale više šansi da obole od nekog srčanog oboljenja u odnosu na one koji su prali redovno.

Stručnajci su mišljenja da bakterija u ustima može da izazove neku vrstu zapaljenja, za koju se zna da je povezana sa srcem.

Izvor: mojabeba.com

Komentari

Share.