fbpx

Baby-Abhyanga

0

Šta je to baby-masaža uljima?

Baby-Abhyanga je tradicionalna indijska baby-masaža uljima. Radi se o savršeno mekim dodirima, učinkovitoj metodi prepunoj ljubavi, koja se prakticira u cilju maksimalnog zbližavanja s bebom i  stvaranja njenog osjećanja ugode.  Baby-Abhyangaje uz to i veoma zdrava! Redovitom masažom poboljšava se fizički, mentalni i psihički razvoj djeteta.Veliku ulogu pri tome ima intenziviranje i jačanje odnosa između roditelja i djeteta.  Roditelji će prilikom masaže intenzivnije upoznavati svoje dijete. Za vrijeme masaže roditelj će pridobiti potpunu pažnju djeteta koje se s  užitkom prepušta roditeljskim dodirima i nježnostima prepunim ljubavi. Vremenom će  dijete još prije masaže pokazivati radost i užitak predstojećeg rituala masaže.

„Ono što je nama Zapadnjacima umijeće u Nepalu je sastavni dio svakodnevnice: porodilja će se u Nepalu odmah po porodu u cjelosti posvetiti svom novorođenčetu, njegovati ga i masirati, dok će njegu o njoj, koja uključuje i masažu, preuzeti ostale članice porodice. Stoga i ne čudi podatak da je u Nepalu postporođajna depresija zapravo nepoznanica.Nasma Scheibler-Shrestha, Baby-masaž

Pozitivni efekti baby-masažeKoža je najveći ljudski organ. Hiljade nervnih završetaka ona povezuje sa svim organima i tkivima ljudskog tijela. Stoga se preko kože može umirujuće, dakle pozitivno utjecati na cjelokupni psiho-fizički sistem čovjeka.  

be_br_018a

Baby-Abhyanga (baby-masaža)- optimira probavu, čime se sprječavaju nadustost i grčevi u crijevima- poboljšava prokrvljenost kože i mišićnog tkiva- pomaže u optimalnoj prokrvljenosti kože glave, optimira zdravi rast kose i jača korijen kose- reguliše tonus mišića- preko refleksnih zona gornjih i donjih ekstremiteta pozitivno djeluje na metabolizam, te jača i uravnotežuje kosti tijela- ragrađuje toksine nastale u toku metabolizma- jača imunitet- djeluje umirujuće (uspavljujuće)- stimuliše formiranje mielina, a time i sazrijevanje nervnog sistema- stvara osnov za dobar fizički status  i dobru koordinaciju pokreta za cjelokupni životni vijek

Pozitivni efekti baby-masaže za roditeljeMasiranjem svog djeteta u Vama se bude najdublja osjećanja radosti i nježnosti; uspostavlja se komunikacija prepuna ljubavi; nastaje tjelesna i duhovna opuštenost; osjeća se moć dodira i još mnogo drugih emocija…  

Odabir ulja

be_br_018b

Baby-Abhyanga u prijevodu znači baby-uljna kupka. Beba se masira dovoljnom količinom ulja koje prodire u tkivo. Nakon nekoliko minuta uljni ekstrakti su evidentni u krvi. Stoga je kvaliteta ulja od presudnog značaja, jer se kod masaže uljem ne radi samo o tome da „ruka koja masira što lakše klizi niz kožu“, već prije svega o hranjenju kože i cijelog organizma. Optimalno apsorbiranje ulja postiže se nakon 20 minuta.

 Za masažu bebe koristimo samo najčistija blago aromatizirana ulja dobivena iz prvog (hladnog) presovanja, po mogućnosti kontrolisanim biološkim načinom. U prvim mjesecima novorođenčeta preporučuje se masaža uljem bez ekstrakta, jer su vlastiti miris i miris majke za novorođenče važno sredstvo komunikacije, koje ne trebaju „ometati“ neki drugi mirisi (ekstrakt).Prema ayurvedi (nauka o životu)  će ulje sezama (susam) najlakše doprijeti u najsitnije pore kože na glavi bebe, pri čemu za sebe neće vezivati toksine topive u masnoći. Sezamovo ulje djeluje i blago zagrijavajuće.  Kao ulje za masažu bebe preporučuje se ulje jojobe, bademovo ili maslinovo ulje. Najvažniji kriterijum kod odabira ulja je „prirodno“ i „hladno presovano“, što znači bez upotrebe sredstava za otapanje ili izvora toplote. 

Kupka

Topla voda je bebi poznata još iz majčine utrobe. Kupka za opuštanje bebe stoga se obavlja pri temperaturi tijela od 38°C. Kupka nakon masaže uljima iznimno je učinkovita, otvara pore kože i uklanja otopljene nečistoće. Kupanje bebe nakon masaže trebalo bi trajati oko 10 minuta. Nakon ugodne kupke mališanima preostaje još samo slasni obrok i miran san

Ne preporučuje se dodavanje sredstava kao što su šampon i sl. u kupku, kako bi ulje kao zaštitni sloj nastavilo duže vrijeme djelovati na koži bebe.  Suvišan je i šampon za kosu jer će ulje nahraniti korijen kose Vaše bebe. Dakle, dovoljna je samo topla voda.  

be_br_018c

Masaža prijevremeno rođenih bebaUpravo za prijevremeno rođene bebe svakodnevna masaža je od iznimnog značaja. Dr. Karin Pirc navodi u svom ayurveda-priručniku za majku i dijete: „Studija o prijevremeno rođenim bebama pokazala je da svakodnevno milovanje i dodirivanje bebe (čak i bez ulja) značajno podstiče hormone rasta: u slučaju masaže prijevremeno rođene bebe tri puta na dan, evidentno je da će ove bebe u periodu od deset dana dobiti 47% više na tjelesnoj težini od beba koje nisu tretirane masažom. Osim toga, one su bile i „živahnije“ i veselije. Samo osam mjeseci poslije ovaj napredak bio je još osjetniji: dugo nakon ovog „ciljanog dodirivanja“ one su značajno „bolje napredovale“, kako u smislu tjelesne težine tako i po pitanju motoričkih i mentalnih sposobnosti. Bile su zrelije od novorođenčadi koja nisu bila stimulirana nježnim dodirivanjem. “Masaža se kod prijevremeno rođenih beba obavlja izuzetno nježno i brižljivo. Ulje se na nježnu  bebinu kožu nanosi lagano, pažljivo i senzibilno. Kada se  mališan adaptirao na masaže a njegovo zdravstveno stanje postalo stabilno, masaža se može izvoditi neznatno energičnije. Toplota je svakako obavezan preduvjet, jer se kod prijevremeno rođenih beba tjelesna temperatura veoma brzo spušta.

Komentari

Share.