fbpx

Autosjedalice

0

Kupujete autosjedalicu?

Neke savjete morate uvijek imati na umu:
-Niti jedna autosjedalica nije “najbolja” ni “najsigurnija”. Najbolja je ona koja savršeno odgovara visini i težini djeteta, pravilno je postavljena, dobro se uklapa (odgovara položaju u odnosu na pojaseve i sl.) u vašem vozilu i koristi se pravilno svaki put kada vozite.

– Ne donosite doluku o kupovini autosjedalice, samo po visokoj cijeni. Visoka cijena ne znači da je sjedalica sigurnija ili lakša za korišenje

– Izbjegavajte koristiti autosjedalicu kojoj na poznajete prošlost – ako je prestara (na etiketi piše datum kad je proizvedena, a na web stranicama ili kontaktom proizvođača možete provjeriti koliko se godina preporučuje koristiti ), pregledajte ima li vidljivih ošteċenja, pukotina, provjerite takođe je li taj model autosjedlice opozvan, odnosno povučen iz upotrebe.

– Ne koristite autosjedalice koje su bile u vozilu koje je imalo sudar. Autosjedalice koje su bile u malim sudarima mogu biti ponovo korištene, iako neki proizvođači savjetuju zamjenu čak i pri malim nezgodama. Po preporukama Američke državne agencije za sigurnost u saobraċaju (NHTSA), malim saobraċajnim nezgodama smatraju se one kada se vozilo može odvesti sa mjesta sudara, vrata najbliža autosjedalici nisu ošteċena, nisu se aktivirali zračni jastuci i ne možete vidjeti nikakva ošteċenja autosjedišta.

Zračni jastuci

Prednji zrači jastuci nalaze se u novim automobilima. Kada se koriste sa zaštitnim pojasevima štite odrasle koji sjede na prednjem sjedištu. Međutim, zračni jastuci mogu biti vrlo opasni za djecu, bebe u autosjedalicama, te za djecu predškolske i mlađe školske dobi koja nisu pravilno vezana. Ako vaše vozilo ima zračni jastuk na mjestu suvozača,bebe u autosjedalicama moraju se voziti na stražnjem sjedištu. Čak i pri relativno malim brzinama, ako dođe do sudara, zračni jastuk se može aktivirati, udariti u autosjedalicu, te uzrokovati ozbiljne ozljede mozga i smrt.

Bočni zračni jastuci su dostupni na nekim novim automobilima. Oni poboljšavaju sigurnost za odrasle u slučaju bočnog sudara. Pročitate priručnik za više informacija o zračnim jastucima u vašem vozilu, kao i priručnik za smjernice o stavljanju autosjedalice pored bočnog zračnog jastuka u pručniku koji ste dobili uz autosjedalicu.

– U BiH u okviru Udruženja Djeca možete kontaktirati savjetnike za pravilno korištenje autosjedalica, koji ċe odgovoriti na sva vaša pitanja, a vrlo često organizuju i besplatne preglede autosjedalica na raznim lokacijama u gradu.

Šta ne smijete zaboraviti?

– Budite dobar uzor. Pobrinite se da uvijek koristite svoj sigurnosni pojas. To će pomoći vašem djetetu u formiranju doživotne navike.

– Pobrinite se da svi koji voze vaše dijete koriste ispravnu autosjedalicu i pojas na svakom putovanju, svaki put. Pravilna upotreba autosjedalice i briga o tome je odlika dobrog roditeljstva.

– Nikada ne ostavljajte svoje dijete samo u ili oko auta. Šta se sve može dogoditi kada dijete ostaje samo u ili oko vozila? Dijete može umrijeti od toplotnog udara, jer temperatura u autu može dostići smrtonosne nivoe u nekoliko minuta, može se zadaviti upotrebom podizača stakla, uvlačenjem sigurnosnih pojaseva, ili drugog pribora u vozilu, staviti vozilo u brzinu, postavljajući ga u pokret, ostati zarobljeno u prtljažniku vozila.

– Uvijek pročitajte i slijedite upute proizvođača. Ako nemate uputstva proizvođača za vašu autosjedalicu, kontaktirajte službu za korisnike proizvođača. Oni će vas pitati za broj modela, naziv sjedište i datum proizvodnje. Također budite sigurni da slijedite upute u priručniku vašeg vozila o korištenju autosjedalica.

Komentari

Share.