fbpx

7 (ne)običnih činjenica o bebama…

0

Ako ste pomislili da je vaša beba sklona (za vas) neobjašnjivom ponašanju, ne brinite – sve je pod kontrolom.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Beba primiče ruke genitalijama za vrijeme obavljanja nužde
Kada primijetite da beba spušta ruke uz tijelo i počinje da biva nemirna dok leži, možda vas pokušava podsjetiti da je vrijeme za promjenu pelena.

Dijete širi ruke poput krila prilikom pada
Bebe su prilagodile svoj odbrambeni mehanizam izbjegavanju padova i upravo je to razlog što prilikom “leta” instinktivno šire ruke. To je ujedno i znak da se nervni sistem vašeg djeteta pravilno razvija.

Dijete zna ustati, ali ne zna da sjedne
Zbunjuje, ali je tako. Dijete koje zna uz pomoć roditeljske ruke ili oslanjanja na namještaj stati na svoje noge, ne zna da sjedne. Djeca instinktivno, oko desetog mjeseca, počinju da ustaju. I to im, s manje ili više uspjeha, uspijeva. Međutim, spuštanje u sjedeći položaj nije nešto što je urođeno, već radnja koju će morati da nauči iz prakse uz visoku dozu koordinacije nakon nekoliko padova.

Neobjašnjivo drhtanje
Ako primijetite da je beba – od smijeha – u trenutku promijenila izraz lica i počela drhtati, nema razloga za brigu. Nervni sistem se još razvija, a koža djeteta je vrlo tanka, pa još ne može u potpunsoti regulisati tjelesnu temperaturu.

Štucanje za vrijeme dojenja
Dječje štucanje neobičnog zvuka pomalo je misterija, ali se pretpostavlja da se radi o neusklađenosti bebinog disanja i gutanja. Naime, beba istovremeno pokušava progutati mlijeko i udahnuti vazduh. Nakon nekog vremena savladaće i ovu vještinu.

Lažni kašalj
Ako začujete dijete kako kašlje i u trenutku kada dođete do njega kašalj nestane i na licu se pojavi širok osmijeh, ne brinite, sve je u redu. Djeca ponekad vole na ovaj način skrenuti pažnju odraslih. Srećom, navika kratko traje.

Zaboravljanje naučenog
Nije neobično da dijete dan nakon što nauči neku novu radnju istu i zaboravi. Koliko god se nama pojedina radnja činila jednostavna, za dijete je vrlo kompleksna. Ako pokušate da ga nagovorite da ponovi naučeno, velika je vjerovatnoća da se neće moći sjetiti o čemu se radi.

Izvor: INDEX.HR

Komentari

Share.