fbpx

6 STARIH VJEROVANJA O BEBAMA KOJA NISU ISTINITA: AKO OVO RADITE, RAZMAZIT ĆETE DIJETE

0

Ranije je postojalo uvjerenje da je poprilično opasno ljubiti svoje male bebe jer čak i roditelji mogu mališanima da prenesu opasne bakterije.

Danas je opasnost od takvih zaraza svedena na minimum, a ističe se i važnost zagrljaja i poljubaca koje će djeci pomoći da se osjećaju voljenijima, privrženijima roditeljima, a time i odrastanju u samosvesnije osobe.

Ne “skačite” na svaki bebin plač, razmazit ćete je

Plakanjem se jačaju pluća i slične izjave koje bi svakako trebalo da ostanu u tim prošlim vremenima.

Pedijatri i psiholozi su saglasni da nije moguće razmaziti tako malo dijeteOno reaguje plačem na svoje potrebe, makar to značilo i da se uvjeri da ste negdje u blizini.

Stavljajte bebi kapu na glavu kako ne bi imala klempave uši

Konstantno nošenje kape kod male djece može da dovede do “pregrejavanja” tijela. što svakako želite da izbjegnete ako pazite na djetetovo zdravlje. Klempavost nema veze s nošenjem kape već s genetikom.

Ne gasite svjetlo u sobi gdje beba spava

Stručnjaci se slažu kako bebe imaju bolji i kvaliltetniji san ako spavaju u zamračenoj prostoriji.

Trljajte djetetu desni bijelim lukom

Ranije se vjerovalo da ova metoda pomaže da djeci brže izrastu zubi. Ali, to nije istina. Jak bijeli luk može da prouzrokuje probleme sa želucem kod male djece.Osim toga, trebalo bi izbjegavati da djeca konzumiraju bijeli luk najmanje do treće godine života, savetuju stručnjaci.

Perite bradavice prije dojenja

Na majčinim bradavicama nalaze se i dobre bakterije koje bebi pomažu da ojačaju imunološki sistem.

Osim toga, učestalo pranje bradavica može da isuši kožu i stvoriti bolne rane i i neke majke će prestati da doje svoje djete.

Stisnite dječje nožice kako bi rasle ravno

To može da prouzrokuje displaziju kukova tako da je preporuka pedijatara da  pustite da dječje nožice budu u slobodnom položaju.

Ako su utvrđeni simptomi displazije nakon rođenja, stručnjaci će roditelje savjetovati o daljnjim postupanjima u svrhu izlječenja.

Komentari

Share.