fbpx

12 stvari koje bih voljela da sam znala prije nego što sam počela da dojim

0

Prije malo duže od dvije godine sam počela sa pripremama za dojenje svog prvog dijeteta. Nisam mogla pitati mamu za savjet, jer kada je mene moja mama rodila, dojenje nije bio običaj. Nije postajalo adekvatno obrazovanje kada je u pitanju dobrobit dojenja i tada se čak smatralo da su žene koje doje siromašne, jer ne mogu priuštiti hranu za bebe. I bez tih edukativnih lekcija koje bi se prenosile, ja sam htjela da budem sigurna da sam spremna za dojenje i da znam dovoljno o tome.

Ono što sam ja zapamtila i bilo mi je urezano u mozgu vezano za dojenje je – dobro za bebu, najprirodnije, ne boli, istiskanje mlijeka. I osjećala sam se samouvjereno, da znam dovoljno o dojenju, i čim je moja ćerkica došla na svijet, moje prve rečenice su bile: O, moj bože! Predivna je! Stavite mi je na grudi odmah! Želim da je podojim! Ta konekcija i želja da je dojim je odmah proradila, automatski J

Sve se odvijalo tako glatko. Odmah je krenula sa sisanjem, bez problema. Ali, mila majko, ta bol! Imala sam osjećaj da mi kida bradavice svaki put iznova. Uvijek bih pravila face kao da sam u agoniji, i stiskala bih usne dok bih prolazila kroz te sesije. Ali pored svega toga, voljela sam dojenje. To je jedno divno iskustvo za mene, ispunjeno jakim emocijama i uvijek mi je donosilo istinsku povezanost sa ćerkom.

Ali dok sam ja mislila da znam dovoljno o dojenju, toliko toga se iskomplikovalo, i toliko toga novog sam naučila kroz to putovanje, i evo dijelim savjete sa vama, jer bi meni bilo mnogo lakše da sam za sve ovo znala mnogo ranije.

 1. Sami početak dojenja odmah boli. Bilo da je u pitanju vaša prva ili četvrta beba, boli. To ne znači da vaša beba ne sisa pravilno i ne uvlači dovoljno mlijeka. Vaše bradavice trebaju da se naviknu na to da ih beba vuče, grize. Bol će proći naravno, potrebno je vremena da se naviknete, i priviknete vaše tijelo.
 2. Neka vaš suprug bude u blizini kada krenu konsultacije za dojenje, odmah na početku. Trebaće vam njihova podrška kroz ovo putovanje. Bićete kako fizički, tako i psihički izmoreni i možda nećete biti u mogućnosti da pratite sve što vam kažu. Moj muž je jednom čak i snimao cijeli protokol sa pumpom koja pomaže u istiskanju mlijeka. Bili smo veoma umorni kada nam je sve to pokazivala, tako da smo znali da će nam trebati ponavljanje svega da bismo zapamtili sve detaljno.
 3. Budite spremni za bol i na drugim mjestima. Tokom prve nedjelje, dojenje utiče na kontrakcije materice, i to je takođe bolan proces. Možete osjećati bol ne samo u bedrima već i u leđima. Ovo će se vratiti u normalu kada se materica vrati u svoju početnu veličinu.
 4. Bićete gladni! Tokom prvih nekoliko nedjelja, osjećaćete ogromnu glad, žeđ. Ovo je usko povezano i sa hormonima (oksitocin i prolaktin) koji se ispuštaju dok dojite.
 5. Ponesite jastuk! Nosite svoj jastuk u bolnicu, biće vam najbolji prijatelj-  i  koji god uređaj planirate koristiti kao pomoć tokom dojenja. Ponesite u bolnicu. Veoma je bitno da se osjećate komforno, ne samo zbog sebe, već i zbog vaše bebe.
 6. Podmažite vaše bradavice. Kupite tubu Lanolina prije nego što rodite. Kada krenete sa dojenjem, namažite vaše bradavice svaki put prije dojenja. Pomaže kod bolova jako puno. Također, ovo zna umrljati vašu odjeću, tako da, pomirite se sa tim da ćete jedan period nositi odjeću koje vam neće biti žao kada se isprlja.
 7.  Ako ugledate neku promjenu, recite to odmah! Ako ugledate crvene kružiće na vašim grudima, i vruće su na dodir,  odmah pozovite nekog. Niste upoznati sa time, i ne znate da li je to ok, i da li će proći.
 8. Budi strpljiva mama. Može proći čak i do 5 dana a da vaše mlijeko ne nadolazi. Nemojte misliti da vaša beba neće dobiti dovoljno ako čujete ili vidite da vam izlazi malo mlijeka. Stomak vaše bebe je veličine novčića. Ne treba joj više nego što vaše tijelo proizvodi.
 9. Nemojte se stresirati oko količine mlijeka. Količina mlijeka koju možete ispumpati nije sve što imate u tom trenutku. Ukoliko možete ispumpati malu čašicu po jednoj dojki, nemojte se plašiti da će to biti sve što će vaša beba primiti. Jer, količina mlijeka kojui možete ispumpati na pumpicu nije količina mlijeka koje će vaša beba isisati. Vaša beba je jača u sisanju i ima snažan insinkt dok povlači mlijeko. Ponašanje vaše bebe i njena težina će sigurno pokazati da li je vaša beba zadovoljna i zdrava
 10. Uvijek imajte rezervnih udobnih majica pri ruci. Kada vam krene mlijeko, postoji mogućnost da će se u trenutku proliti po vašoj majici, pantalonama, na bebinu odjeću, i slično. Tako da uvijek imajte majicu pored sebe da promijenite.
 11. Istražujte i uštedite nešto novca! U nekim bolnicama pumpica za majčino mlijeko bi trebala biti besplatna. Međutim, budite spremni i na to da ćete je plaćati, kao i neke druge potrebne stvari koje su nužne u tom trenutku. Sačuvani novac će sigurno dobro doći.
 12. Pozdravite se sa vašim slobodnim vremenom! Dojenje, kao i samo korištenje pumpice je iscrpljujuće i oduzima vremena i posvećenosti. Moraćete i prati bočice, non stop, i još mnogo toga. Ukoliko i nađete slobodnog vremena, samo za sebe, to je bonus, ali je bolje da se odmah pripremite na to da slobodnog vremena neće biti.

 

Postoji li nešto što biste voljele da ste znale prije nego što ste krenule sa dojenjem?

Izvor: www.thebump.com

Komentari

Share.