fbpx

12 razloga zašto beba plače

0

Kako roditelji mogu pogoditi šta njihova beba želi da im poruči? Veoma je teško prepoznati i interpretirati bebin plač, posebno napočetku. Ovo su najčešći razlozi bebinog plača.:

1.      Glad

Ovo je vjerovatno ono što prvo pomislite kada vaša beba plače. Naučiti prepoznavati znakove gladi će vam pomoći da nahranite bebu prije nego što se beba rasplače. Neki znakovi koje možete primijetiti na novorođenčadima su nemir,  pucketanje ustima i stavljanje ruku u svoja usta.

2.      Prljave pelene

Neke bebe vam govore kada ih trebate presvući, dok druge mogu tolerisati prljavu pelenu. U konačnici, ovo je vrlo jednostavno provjeriti.

3.      Pospanost

Beba nije sretna? Kada je pospano, novorođenče može spavati bilo kad i bilo gdje. Ili bar tako odrasli misle.

U stvarnosti, mnogo je teže nego što mislimo.  Umjesto jednostavnog pristanka, bebe postaju nervozne i plaču, posebno ako su previše umorne.

4.      Potreba za bliskosti

Bebe vole mnogo maženja. Vole da vide lica roditelja, slučaju glasove i otkucaje srca i mogu osjetiti jedinstven miris roditelja. Plač može biti njihova želja da ih uzmete. Roditelji ne žele da razmaze svoju djecu nosajući ih, ali tokom prvih nekoliko mjeseci jednostavno moraju. Kako bi olakšali ruke, probajte nositi bebu u nosiljki.

5.      Grčevi u stomaku

Problemi sa trbuščićem su vezani za plinove u stomaku i mogu dovesti do mnogo suza.  Ovo tajanstveno stanje koje se naziva kolika dovodi do neutješnog plača u trajanju od najmanje tri sata dnevno, najmanje tri dana u sedmici i najmanje tri sedmice zaredom.

Ako vaše dijete plače odmah nakon što je jelo, vjerovatno osjeća neku bol u stomaku. Mnogi roditelji tvrde da antigas kapi za bebe ili prirodna voda napravljena od bilja i natrijevog bikarbonata, doista pomažu. I ako vaše dijete nema kolike i nikada nije bilo nemirno poslije jela, povremeno ga gas u stomaku može učiniti nervoznim. Ako sumnjate, probajte nešto jednostavno kako bi ga elimisali. Stavite bebu na leđa, držeći noge i okrećite ih lagano kao da vozite biciklo.

6.      Beba mora podrignuti

Podrigivanje nije ključno. Ipak, ako beba plače nakon jela, podrigivanje bi moglo biti ono što joj treba. Gutanje zraka iz boce može dovesti do nelagode. Međutim, nekim bebama zrak u stomaku može da ne smeta uopće.

7.      Bebi je prevruće ili prehladno

Ako bebu presvlačite ili je obrišete hladnom maramicom, može se desiti da plače. Također, bebe vole biti u toplom, ali ne previše toplom. Ustvari, bebama je potreban jedan sloj odjeće više nego nama da bi im bilo ugodno. Ipak, bebe će se manje žaliti ako im je pretoplo, nego onda kada im je hladno.

8.      Nešto ih muči

Bebu može mučiti ako im je konac od odjeće omotan oko nožnog prsta, pa zaustavlja cirkulaciju. Također, bebe su osjetljive na grebanje pa im etiketa od odjeće može semtati.

9.      Zubići

Rast zubića može biti veoma bolan. Neke bebe pate mnogo više nego druge, ali većina njih je nervozna tokom ovog procesa. Ako vaša beba pati, a niste sigurni zašto, probajte svojim prstom prelaziti preko njihovih desni. Vjerovatno ćete se iznenaditi kada osjetite da je zubić na putu. U prosjeku, prvi zub izbija između 4 i 7 mjeseca.

10.   Beba želi manje stimulansa

Bebe uče iz stimulansa okolo njih, ali nekada trebaju vremena da obrade sve to – svjetla, buku, preuzimanje iz ruke u ruku. Nekada plač bebe znači da ne želi više.

11.   Želi više stimulacije

Nekada  jedini način kod nekih beba da prestanu plakati jeste da ostanu aktivne. Ovo bi vas moglo iscrpiti! Pokušajte mijenjati položaje bebe (na leđa, na stomak itd.)

12.   Beba se loše osjeća

Ukoliko ste svebebine želje ispunili, a ona i dalje plače, moguće da se ne osjeća dobro. Provjerite temperaturu, ona može biti prvi znak bolesti.

Komentari

Share.