Zašto tako mnogo žena posegne u trudnoći za ukiseljenim krastavcima ili kapulicama? Stručnjaci kažu da ima logike u tim žudnjama.
Hrana koja je prirodno kisela ili je ukiseljena stimulira metabolizam, kažu njemački stručnjaci. Ona sadrži i mnogo vitamina C koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij i stimulira rast kostiju – što je posebno važno tijekom trudnoće.
Žudnja za nekom namirnicom možda je način da tijelo poruči da je ta hrana dobra za tu osobu. Neke ukiseljene namirnice poput haringi također stimuliraju proizvodnju neurotransmitera serotonina – prirodnog stimulatora raspoloženja.
Još neki razlozi zašto trudnice žude za određenom hranom?
Razlozi žudnje za određenom hranom u trudnoći mogu biti različiti – hormoni, pojačana osjetila njuha i okusa, ali i potreba za dodatnim kalorijskim unosom i nutrijentima.
Sve to nije čudno jer u devet mjeseci trudnoće organizam majke radi punom parom. Sveučilište u američkom Connecticutu napravilo je istraživanje koje je pokazalo da se u raznim stadijima trudnoće mijenjaju i želje vezane uz prehranu.
Nedostatak nutrijenata
U trudnoći se zna dogoditi da žene koje su obožavale meso postanu vegetarijanke ili da im najdraža hrana odjednom postane nepodnošljiva okusa. Dok su gorke i namirnice jakog okusa odbojne u prvom tromjesečju, želja za slanom i kiselom hranom pojačava se u drugom i trećem tromjesečju.
Nije u potpunosti jasno zašto se preference za određenim namirnicama tijekom trudnoće mijenjaju, ali se pretpostavlja da tijelo traži slaniju hranu, poput čipsa, jer je bogata natrijem koji je potreban kako bi se nadoknadio veći volumen krvi (do čak 50 posto više). Jedan od razloga žudnje za hranom može biti određeni nutritivni deficit.
Ako trudnica ima jaku želju za čokoladom, moguće je da joj nedostaje ugljikohidrata, dok potreba za sladoledom može značiti nedostatak ugljikohidrata, ali i bjelančevina. Pri deficitu folne kiseline može se javiti potreba za zelenim povrćem, a manjak vitamina B stvara želju za pivom. Želja za mesom može biti i odgovor na pojačanu potrebu za bjelančevinama i željezom.
Zdrave alternative
Žudnja za slanim i kiselim, primjerice, spomenutim kiselim krastavcima, može upozoravati na potrebu za natrijem i kalijem. Željezo je iznimno važno u trudnoći jer pomaže prenositi kisik do stanica, a ujedno je dio građe mišića te pomaže regulirati rast stanica.
Cink pak pokreće enzime i izgrađuje DNK. Ako trudnica ne može bez krekera, štapića ili slanaca, treba voditi računa o tome da slana hrana zbog zadržavanja vode u organizmu može izazvati otečenost.
Ipak, nije sve uvijek nadoknađivanje onoga što vam nedostaje. Ponekad se radi samo o želji. Zato ako žudite za slatkišima, ne posežite za čokoladom, kolačima i tortama svaki put, jer svježe i suho voće mogu biti odlična zamjena.
Tamna čokolada je bolji izbor od obične jer sadrži antioksidanse. Kako trudnoća napreduje, želja za određenom hranom slabi, a najvažnije je tijekom cijele trudnoće slušati svoje tijelo, ali i hraniti se raznoliko i uravnoteženo.
Izvor: www.zdravlje.ba