Riječi su nekad zaista suvišne! Najbolje je da napravite odmah dvije, jer dok se okrenete nestat će 🙂
Namirnice:
5 banana
120 g brašna
60 g putera, razmućenog
50 g šećera
75 g moscavado šećera (svjetlosmeđi šećer)
1 jaje
160 ml mlijeka
med
Za kremu od vanilije:
0.25 l mlijeka
2 žumanceta
0.5 šoljice šećera
1 štapić vanilije
Priprema:
U posudu pomiješajte brašno i puter, različite vrste šećera, jaje i mlijeko, pa mutite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Isjecite četiri banane na kolutove i dodajte ih u smjesu. Dok je smjesa u rerni, banana će se otopiti u smjesu i biće kremasta i puna ukusa. Kada smijesa bude spremna, obložite posudu za pečenje kojoj se može skinuti dno papirom za pečenje, pa ga pospite obilnom količinom meda od kojeg će nastati svojevrstan preljiv za tortu. Isjecite preostale banane i pobacajte ih nasumično po medu tako da vrh torte bude lijep. Na kraju saspite smjesu u posudu za pečenje i stavite je da se peče 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.
U međuvremenu, počnite da pripremate krem koji ćete poslužiti pored torte, a koji se odlično slaže sa tortom. Zagrijte mlijeko u šerpici i dodajte žumanca, šećer i pulpu od vanilije izgrebanu iz unutrašnjosti štapića, te na kraju dodajte i štapić vanilije. Sve to dobro promiješajte i nastavite da miješate dok ne počne da ključa i dok se ne zgusne. Čim počne da se zgušnjava, isključite šporet i sipajte kremu u pojedinačne posudice. Ostavite da se ohladi, a potom stavite u frižider da se stegne.
Izvor: namirnice.ba