Podloga od keksa mu daje tu hrskavu teksturu dok je krema prepuna okusa i nježne, mekane teksture
Pripremila: Nina Mrvica – Bake me by Nina
Cheesecake ne treba puno predstavljati. On je jedan od najomiljenijih kolača na svijetu. I iako ima bezbroj varijanti, uvijek je lako prepoznatljiv.
Podloga od keksa mu daje tu hrskavu teksturu dok je krema prepuna okusa i nježne, mekane teksture. Kod izrade cheesecakea uvijek koristite sirne namaze kako bi postigli kremoznost.
Preljev može i ne mora ići. Ja sam cheese posula kakaom u prahu, no vi ga možete preliti i s ganacheom (100 g čokolade za kuhanje i 100 ml vrhnja za šlag).
Kako mi je i dalje New York stile najdraži cheese svih vremena, ovaj čokoladni ima notu te inspiracije. Čokolada i omiljeni cheese u kombinaciji, to je to!
Pecite ga u vodenoj kupelji kako bi vam krema postigla lijepu teksturu, zaista nije teško a rezultat će biti puno bolji.
SASTOJCI
PODLOGA
250 g čokoladnih keksa (ja sam koristila škotske kekse), možete mljeveni Oreo ili po želji
90- 115 g maslaca
KREMA
500 g sirnog namaza po izboru (ja sam koristila ABC)
150 g šećera
1 žličica arome vanilije
2 jaja L veličine
180 g čokolade za kuhanje
60 g milerama (ili kiselo vrhnje)
60 ml vrhnja za šlag
DODATNO
kakao u prahu za posipanje
PRIPREMA
PODLOGA
Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 22 cm. Dno obložite papirom za pečenje i rubove namastite uljem u spreju ili omekšalim maslacem.
Kekse sameljite u sjeckalici, a maslac rastopite. Rastopljeni maslac pomiješajte s keksima te smjesu prebacite u kalup i utisnite.
Podlogu stavite u pećnicu na 10 minuta. Za to vrijeme pripremite kremu.
KREMA
Neka vam sirni namaz i jaja budu sobne temperature. Čokoladu otopite na pari i stavite po strani.
Sirni namaz i šećer izradite mikserom. Dodajte aromu vanilije i jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
Sada dodajte rastopljenu čokoladu za kuhanju, mileram i tekuće vrhnje za šlag. Sve izradite mikserom.
Kremu prelijte preko podloge.
Cheesecake se peče u vodenoj kupelji. Kako bi to postigli, uz kalup će vam trebati i pleh (dovoljno velik da kalup stane u njega). Ugrijte vodu koju ćete uliti u pleh (neka bude vrela). Voda vam treba prekriti pleh do pola.
U prazni pleh stavite kalup. Pleh s kalupom stavite u pećnicu pa potom oprezno ulijte vrelu vodu do pola pleha.
Cheesecake pecite 30 minuta. Ostavite ga još 30 minuta u ugašenoj pećnici kojoj ste odškrinuli vrata.
Cheesecake ohladite prije posluživanja i pospite kakaom u prahu.