fbpx

Spremite zimnicu za bebe

0

U ljeto i jesen priroda obiluje svježim voćem i povrćem, dok je zima relativno siromašna po tom pitanju pa se zato od davnina sprema zimnica, tj. prave zalihe hrane kako bi i zimi mogli ukusno i raznoliko jesti.

zimnica fl

Foto: Flickr

Uprkos tome što je danas u supermarketima tokom većeg dijela godine dostupno svježe i konzervirano voće i povrće, priprema zimnice je običaj koji se nastavlja i danas. A tome svjedoči i to što gotovo svako ima neki mamin ili bakin recept za savršen džem od jagoda ili najbolju turšiju na svijetu.

Ljetnje bebe su, rekli bi neki, rođene u najlepšem dijelu godine – toplo je, ima puno sunca, dani dugo traju, sve cvjeta i lijepo miriše, ide se na ljetovanje, itd. Ipak, njihovim roditeljima je u jednom teže – kada dođe vrijeme za uvođenje čvrste hrane, sa navršenih šest mjeseci  mogu biti u problemu šta da  izaberu zbog oskudne ponude.  Zato se dosta mama odlučuje na pripremu zimnice od domaćih proizvoda koju kasnije mogu ponuditi svojoj bebi.

Nekoliko je načina čuvanja, a to mogu biti sušenje, zamrzavanje, konzerviranje raznim zaslađivačima, čuvanje u soli ili slanoj vodi, u sirćetu, u ulju, itd. Ipak, za male bebe je najbolje koncentrisati se na zamrzavanje hrane, jer ono ne zahtjeva konzervanse ili začine koji se bebama ne daju.

Ono što je najvažnije za pripremu zimnice:

  • Odaberite zdravo, zrelo i čvrsto voće ili povrće, a oštećene ili lošije komade konzumirajte odmah.
  • Posuđe i pribor koji ćete  koristiti mora biti besprijekorno čist.
  • Ako zimnicu spremate u teglice, one se moraju sterilisati.
  • Poklopci, zatvarači, čepovi, gumice također.
  • Ako koristite celofan, potrebno ga je prethodno natopiti u alkohol.

Kako čuvati povrće?

Ako nemate ideju što s nekim povrćem, imajte na umu da se gotovo sve vrste mogu zamrznuti. Zamrzavanjem ono ostaje u dobrom stanju uz najmanji gubitak vrijednih mineralnih sastojaka i vitamina.

Ono što je važno kod odmrzavanja je da jednom odmrznutu hranu ne smijete ponovo zamrzavati . Praktičan savjet je da hranu za zamrzavanje spremate u plastične kesice ili posude kako jedna vrsta ne bi poprimila miris druge.

Grašak – očišćeno zrno blanširajte 1 minut, procijedite, prosušite i stavite u kesice, a zatim u zamrzivač. Sasvim mlad grašak nema potrebe blanširati, možete ga svježeg zamrznuti.

Boranija – svježa boranija trebalo bi da bude tvrda. Očistite je, narežite ili ostavite cijele. Blanširajte 2 minuta, a zatim ocijedite i spremite u kesice.

Blitva – potrebno je dobro operete svaki list pojedinačno, blanširajte 2-3 minuta, a potom ocijedite i ohlađeno spremiti u kesice.

Spanać – postupak je isti kao za blitvu, s tim da njega prije spremanja u kesice možete i usitniti u blenderu, i kao takav će biti dobar za variva, piree ili djeci omiljeni „spanać na mlijeku“.

Kelj – kelj isjecite na manje dijelove, a zatim ga isitnite i blanširajte pola minuta. Ohlađeno stavite u zamrzivač.

Karfiol – odstranite lišće, a zatim karfiol podijelite na cvjetove koje ćete blanširati 3 minuta.

Šargarepa – sasvim mlade šargarepe dovoljno je samo očistiti, one veće možete naseckati sitno (kako ih inače koristite u varivima i sl.). Potrebno ih je blanširati 2 minuta i spremne su za čuvanje.

Peršunov list – gubi sva svoja svojstva kuhanjem, a ni sušenje nije puno bolja opcija. Zato ga možete oprati, sitno naseckati i sipati u posude i zamrznuti, a on će vam uvek biti pri ruci mirisan i aromatičan.

Paprika – s paprikama možete zaista svašta. Dio koji spremate za punjene paprike, pripremite tako da im odstranite vrh i očistite sjemenke. Možete ih i peći u rerni, a kada su gotove, očistiti ih i složiti porcije za zamrzivač. Takođe ih možete cele ili prepolovljene blanširati 2-3 minuta, pa u kesice.

Patlidžan – operite ga i isjecite na tanke kriške (pola cm otprilike) i blanširajte 3 minuta.

Kako sačuvati voće?

Slično kao i s povrćem, za bebe je najjednostavnije voće zamrznuti, a kada dođe vrijeme polako sve bogatstvo vaditi iz zamrzivača i pripremati u kašice.

Bobičasto voće – operite i odstranite lošije bobice, rasporedite na ravnu površinu (tacna, daska za sečenje, oval, veći tanjir) da se ne dodiruju međusobno i tako ostavite u zamrzivaču za nekoliko sati. Kada je voće smrznuto možete ga sipati kesice ili u jednu vreću – obzirom da je svaka bobica posebno smrznuta neće biti problem izaditi koliko vam treba.

Jabuke – iako se mogu čuvati na hladnom i mračnom, zamotane u novinski papir, također ih možete i oprane, očišćene i narendane čuvati u zamrzivaču.

Kajsije, šljive – operite, osušite i odstranite koštice. Po želji možete spremati polovine ili sitno sjeckane za kašice i za zamrzavanje.

Kruške – možete ih spremati kao jabuke ili kao kajsije.

Također, od gotovo svog voća možete kuhati i džemove, marmelade i kompote. Recepte koje imate i koje pripremate za svoje ukućane prilagodite bebi (izbacite agrume i po mogućstvu i šećer kada je voće dovoljno slatko).

Izvor: Klinfo

Komentari

Share.
File not found. Bahçeşehir Escort sakarya escort sakarya escort escort bayan escort bayan sakarya escort sakarya escort sapanca escort sapanca escort serdivan escort izmit escort izmir escort türkçe altyazılı porno porno porno Türkçe altyazılı porno hd porno casibom deneme bonusu veren siteler forum casino siteleri 1xbet betist betpas deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler kralbet 1xbetm.info Tipobet Giriş betist slot siteleri bonus veren siteler beylikdüzü escort ümraniye escort maltepe escort ataşehir escort kadıköy escort Maltepe Escort deneme bonusu veren siteler bonus veren casino siteleri deneme bonusu veren siteler sohbet hattı deneme bonusu veren siteler sex hattı deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler escort alanya pendik escort beylikdüzü escort escort beylikdüzü ankara escort pusulabet güncel giriş escort pendik