U ljeto i jesen priroda obiluje svježim voćem i povrćem, dok je zima relativno siromašna po tom pitanju pa se zato od davnina sprema zimnica, tj. prave zalihe hrane kako bi i zimi mogli ukusno i raznoliko jesti.
Foto: Flickr
Uprkos tome što je danas u supermarketima tokom većeg dijela godine dostupno svježe i konzervirano voće i povrće, priprema zimnice je običaj koji se nastavlja i danas. A tome svjedoči i to što gotovo svako ima neki mamin ili bakin recept za savršen džem od jagoda ili najbolju turšiju na svijetu.
Ljetnje bebe su, rekli bi neki, rođene u najlepšem dijelu godine – toplo je, ima puno sunca, dani dugo traju, sve cvjeta i lijepo miriše, ide se na ljetovanje, itd. Ipak, njihovim roditeljima je u jednom teže – kada dođe vrijeme za uvođenje čvrste hrane, sa navršenih šest mjeseci mogu biti u problemu šta da izaberu zbog oskudne ponude. Zato se dosta mama odlučuje na pripremu zimnice od domaćih proizvoda koju kasnije mogu ponuditi svojoj bebi.
Nekoliko je načina čuvanja, a to mogu biti sušenje, zamrzavanje, konzerviranje raznim zaslađivačima, čuvanje u soli ili slanoj vodi, u sirćetu, u ulju, itd. Ipak, za male bebe je najbolje koncentrisati se na zamrzavanje hrane, jer ono ne zahtjeva konzervanse ili začine koji se bebama ne daju.
Ono što je najvažnije za pripremu zimnice:
- Odaberite zdravo, zrelo i čvrsto voće ili povrće, a oštećene ili lošije komade konzumirajte odmah.
- Posuđe i pribor koji ćete koristiti mora biti besprijekorno čist.
- Ako zimnicu spremate u teglice, one se moraju sterilisati.
- Poklopci, zatvarači, čepovi, gumice također.
- Ako koristite celofan, potrebno ga je prethodno natopiti u alkohol.
Kako čuvati povrće?
Ako nemate ideju što s nekim povrćem, imajte na umu da se gotovo sve vrste mogu zamrznuti. Zamrzavanjem ono ostaje u dobrom stanju uz najmanji gubitak vrijednih mineralnih sastojaka i vitamina.
Ono što je važno kod odmrzavanja je da jednom odmrznutu hranu ne smijete ponovo zamrzavati . Praktičan savjet je da hranu za zamrzavanje spremate u plastične kesice ili posude kako jedna vrsta ne bi poprimila miris druge.
Grašak – očišćeno zrno blanširajte 1 minut, procijedite, prosušite i stavite u kesice, a zatim u zamrzivač. Sasvim mlad grašak nema potrebe blanširati, možete ga svježeg zamrznuti.
Boranija – svježa boranija trebalo bi da bude tvrda. Očistite je, narežite ili ostavite cijele. Blanširajte 2 minuta, a zatim ocijedite i spremite u kesice.
Blitva – potrebno je dobro operete svaki list pojedinačno, blanširajte 2-3 minuta, a potom ocijedite i ohlađeno spremiti u kesice.
Spanać – postupak je isti kao za blitvu, s tim da njega prije spremanja u kesice možete i usitniti u blenderu, i kao takav će biti dobar za variva, piree ili djeci omiljeni „spanać na mlijeku“.
Kelj – kelj isjecite na manje dijelove, a zatim ga isitnite i blanširajte pola minuta. Ohlađeno stavite u zamrzivač.
Karfiol – odstranite lišće, a zatim karfiol podijelite na cvjetove koje ćete blanširati 3 minuta.
Šargarepa – sasvim mlade šargarepe dovoljno je samo očistiti, one veće možete naseckati sitno (kako ih inače koristite u varivima i sl.). Potrebno ih je blanširati 2 minuta i spremne su za čuvanje.
Peršunov list – gubi sva svoja svojstva kuhanjem, a ni sušenje nije puno bolja opcija. Zato ga možete oprati, sitno naseckati i sipati u posude i zamrznuti, a on će vam uvek biti pri ruci mirisan i aromatičan.
Paprika – s paprikama možete zaista svašta. Dio koji spremate za punjene paprike, pripremite tako da im odstranite vrh i očistite sjemenke. Možete ih i peći u rerni, a kada su gotove, očistiti ih i složiti porcije za zamrzivač. Takođe ih možete cele ili prepolovljene blanširati 2-3 minuta, pa u kesice.
Patlidžan – operite ga i isjecite na tanke kriške (pola cm otprilike) i blanširajte 3 minuta.
Kako sačuvati voće?
Slično kao i s povrćem, za bebe je najjednostavnije voće zamrznuti, a kada dođe vrijeme polako sve bogatstvo vaditi iz zamrzivača i pripremati u kašice.
Bobičasto voće – operite i odstranite lošije bobice, rasporedite na ravnu površinu (tacna, daska za sečenje, oval, veći tanjir) da se ne dodiruju međusobno i tako ostavite u zamrzivaču za nekoliko sati. Kada je voće smrznuto možete ga sipati kesice ili u jednu vreću – obzirom da je svaka bobica posebno smrznuta neće biti problem izaditi koliko vam treba.
Jabuke – iako se mogu čuvati na hladnom i mračnom, zamotane u novinski papir, također ih možete i oprane, očišćene i narendane čuvati u zamrzivaču.
Kajsije, šljive – operite, osušite i odstranite koštice. Po želji možete spremati polovine ili sitno sjeckane za kašice i za zamrzavanje.
Kruške – možete ih spremati kao jabuke ili kao kajsije.
Također, od gotovo svog voća možete kuhati i džemove, marmelade i kompote. Recepte koje imate i koje pripremate za svoje ukućane prilagodite bebi (izbacite agrume i po mogućstvu i šećer kada je voće dovoljno slatko).
Izvor: Klinfo