Za vas smo smislili recept za sirovi voćni puding, koji ne trebate kuhati niti čekati da se ohladi. A umjesto za desert, ovaj je zdrav za doručak! Sastoji se iz dva sloja, pudinga od chia sjemenki (šta su chia sjemenke i zašto su dobre pročitajte ovdje), i kaše od banana i japanskih jabuka.
Kaki ili japanska jabuka ima više vitamina C nego limun, bogata je vitaminom A i obiluje vlaknima. Ima nešto željeza i mangana. Kaki jabuka je japansko voće narančaste boje koje sazrije kada drvo izgubi sve lišće u jesen, tako da je njihova sezona od novembra do februara. Najpoznatije dvije sorte su hachiya (na slici) i fuyu, koja je pljosnatog oblika, tvrda kad sazrije i jede se isto kao naše domaće jabuke. Hachiya je jajolikog oblika, a kada sazrije je vrlo mekana i slatkog je okusa. I dobra je za kremaste smjese jer zgušnjava.
Dodajte voće po izboru prije serviranja da svom voćnom pudingu date lični otisak.
200 ml biljnog mlijeka
1 kašika zaslađivača
50 ml chia sjemenki
2 kivija
100 ml biljnog mlijeka
1 kašika putera od sjemenki ili orašida
2 kaki jabuke
2 smrznute banane
Koraci
1
|
Prvo u zdjeli napravite chia puding sa biljnim mlijekom i malo zaslađivača po izboru. Dobro izmiješajte i ostavite da se zgusne. A kivi ogulite i izrežite na kolutiće koje ćete zalijepiti za zidove čaša u kojima servirate puding. |
2
|
Izblendajte ostale sastojke 50-60 sekundi, da dobijete jednoličnu kremu. |
3
|
Stavite kolutiće kivija na zidove čaše pa rasporedite chia puding na dvije porcije. Potom puding od japanskih jabuka. Izaberite neke dodatke za serviranje i prijatno! |
Izvor: makimakaron.com