Vjerojatno ne postoji osoba koja ne voli sladoled, a mi vam donosimo nekoliko ideja kako ga pripremiti sami kod kuće!
Odaberite omiljene namirnice, pomiješajte i zamrznite! Priprema domaćeg sladoleda doista ne treba biti komplicirana…
Sladoled od smokve s karamelom
SASTOJCI:
- 300 g kiselog vrhnja
- 100 g šećera
- 500 g nasjeckanih smokava
- vrećica šlaga
PRIPREMA:
U zdjeli izmiksajte šećer i vrhnje. Isjeckajte smokve i dodajte ih u smjesu. Izmiksajte šlag. Sve zajedno pomiješajte i stavite u zamrzivač na oko dva sata dok se ne zaledi. Maštovit dodatak takvom desertu je karamel, koji je jednostavno pripremiti: stavite 100 g šećera u tavu i zagrijavajte dok se ne otopi i ne dobije zlatnu boju. Vrhnje (100 g) na sobnoj temperaturi ulijte u karamelizirani šećer. Kuhajte uz miješanje na laganoj vatri dok se šećer ponovno ne otopi. Ulijte gotov karamel u zdjelu i umiješajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanilije. Pustiti da se malo ohladi pa prelijte po sladoledu.
Pohani sladoled koji ne trebate pohati
SASTOJCI:
- 4 šalice sladoleda od vanilije
- 3 šalice mrljenog cornflakesa
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 2 žličice cimeta
- prstohvat soli
- prstohvat muškatnog oraščića
- 8 žlica maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- preljev od čokolade i šlag po želji
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu i pripremite papir za pečenje. Od sladoleda napravite osam kuglica (najlakše pomoću žlice za sladoled) i stavite ih na papir za pečenje. Zamrznite na oko sat vremena.
Cornflakes smrvite (prstima ili valjkom). Stavite u veliku zdjelu i dodajte smeđi šećer, cimet i mljeveni muškatni oraščić te malo posolite. Sve zajedno promiješajte.
Rastopite maslac i pomiješajte sa žličicom ekstrakta vanilije. Zatim to dodajte mješavini od cornflakesa.
Smjesu stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Pecite dok ne dobije zlatnu boju, oko 10 minuta. Povremeno možete promiješati smjesu.
Kada se sjesa ohladi, prebacite je u zdjelu.
Zarolajte kuglice sladoleda u smjesu od cornflakesa i stavite natrag na papir za pečenje. Ponovo zamrznite, barem 30 minuta prije serviranja. Poslužite sa šlagom i preljevom od čokolade.
Sladoled od avokada
SASTOJCI:
- 2 zrela avokada
- 60 ml slatkog vrhnja
- 60 ml meda
- 4 jušne žlice maslaca od kikirikija
PRIPREMA:
Sve dobro usitnite u blenderu ili štapnim mikserom i zamrznite u čvrsto zatvorenoj posudi. Nakon otprilike šest sati zamrzavanja, privlačni zeleni sladoled od avokada bit će spreman za konzumaciju.
Izvor:ordinacija.hr