Od posebnog je značaja pravilna priprema hrane za bebu kako bi se spriječilo trovanje opasnim bakterijama kao što su salmonella i E. coli.
Korak 1
Uvijek temeljito perite ruke prije i poslije pripremanja hrane, uvijek koristite čisto posuđe.
Korak 2
Nakon korištenja daske za sjeckanje mesa ili povrća, obavezno je operite u mašini za posuđe ili je dobro operite u vrućoj vodi i deterdžentu.
Korak 3
Uvijek perite posuđe, noževe, sudoper antibakterijskim sredstvima za pranje.
Korak 4
Hranu, ako već morate, odmrzavajte u mikrovalnoj pećnici ili frižideru, a nikako na kuhinjskom stolu.
Korak 5
Kuhajte meso prema uputama, nije dobro ni kada je nedovoljno kuhano ni kada je prekuhano.
Korak 6
Vodite računa da nekuhano meso peradi, ili druge vrste mesa ili jaja ne dođu u kontakt sa skuhanim namirnicama.
Korak 7
Kuhajte jaja dok bjelance i žumance ne otvrdnu.
Izvor: bebe.avaz.ba