Dugo mi je trebalo da napravim brownies, vjerovatno jer često zaboravim, ali jučer sam se sjetio i napravio. Brownies sam napravio, što bi Amerikanci rekli, “from scratch” i, ovo je vrlo važno u keramičkoj posudi.
Svi koji su već pravili brownies ili bilo kakav drugi kolač, dobro znaju da prave u metalnim kalupima ili tepsijama, ali obzirom da nisam imao manju tepsiju, odlučio sam se za keramičku, 15 s 25cm. Treba naglasiti da se, barem ova moja, ne smije grijati na više od 200 stepeni. Ako budete pravili u keramičkoj posudi, treba napomenuti da će duže trajati, jer se keramika sporije zagrijava.
Pa krenimo s receptom…
– 1/2 šolje brašna
– 1/2 šolje kakaa
– pola čajne kašike soli
– vanilija-karamel začin
– 2 jajeta
– 1 1/8 šećera u prahu
– 115g istopljenog maslaca
– 1 supena kašika maslinovog ulja
– Nutella
– Plazma
Priprema:
1. U veliku zdjelu naspite istopljeni pute, dodajte maslinovo ulje i šećeš u prahu te mutilicom promješajte sve zajedno, otprilike dvije minute.
2. Zatim dodajte 2 jajeta i vanilija-karamel začin te promješajte mutilicom.
3. Zatim dodajte brašno, kakao i sol te nježno mutilicom promješajte.Tako mješajte dok ne dobijete smjesu koja je tečna, ali ne tako rijetka.
4. U kermačiku posudu stavite papir za pečenje, ali prije toga posudu malo namastite maslacem.
5. Prespite smjesu u kermačiku posudu te stavite Nutellu u smjesu. Stavite koliko želite i gdje želite.
6. Keramičku posudu stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite sve dok čačkalica, koju ćete ubosti u brownies, ne bude suha.
7. Kada su brownies gotovi, izvadite ih iz posude i stavite da se malo ohlade.
8. Izrežite po želji i pospite Plazma keksom.
Servirajte uz mlijeko ili cijeđenji sok od narandže.
Uživajte!