Sastojci:
Za tijesto:
300 g brašna
2 kašike suhog kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
200 ml tople vode
100 ml maslinovog ulja
Za fil:
200 ml salse od paradajza
150 g šunke
150 g sira trapista
150 g šampinjona
1 svježa paprika
kašika origana
Priprema:
Za tijesto pomiješati brašno, so, šećer i kvasac. Postepeno dodavati ulje i vodu pa umijesiti dizano tijesto. Premjestiti ga u zatvorenu posudu, malo nauljiti sa svih strana i pustiti da se odmara 20-30 minuta na toplom.
U međuvremenu za fil nasjeckati šunku na trakice. Sir naribati. Šampinjone očistiti i naribati tanko. Papriku nasjeckati na kockice.
Kada se tijesto digne premjestiti ga na radnu površinu pa podijeliti na 12 istih komada. Oblikovati male loptice, svaku spljoštiti rukama i razvući u krug promjera malo većeg nego što je otvor na kalupu za muffine.
Kalup za muffine nauljiti. U svaku rupu staviti komad ravučenog tijesta. Prstima oblikovati košaricu. U svaku košaricu staviti kašičicu salse, staviti potom šunku, papriku, sir i na kraju gljive. Sve skupa još jednom posuti sa malo salse i origana.
Peći u reni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta.
Izvor: recipeci.com