fbpx

HORMONSKA KONTRACEPCIJA

0

Hormonska kombinovana ili oralna kontracepcija (HKK) ili popularno “anti-bebi pilula” naziv je za preparate sastavljene od sintetski proizvedenih hormona jajnika (estrogena i progesterona) koji se uzimaju oralno i čija je prvobitna namjena bila isključivo za pouzdano i reverzibilno sprečavanje začeća.

Međutim, pedesetogodišnje korištenje HKK od strane preko 300 milona žena pokazalo i niz drugih pozitivnih dejstava koja nisu vezana za sprečavanje trudnoće, te se danas opravdano smatra čuvarem reproduktivnog zdravlja žene. U novije vrijeme koristi se čak i u liječenju neplodnosti, te se nameće pitanje da li se i dalje treba zvati «kontraceptivna» pilula.

Mehanizam djelovanja. Sprečavanje trudnoće se ostvaruje izostankom ovulacije djelovanjem na centre u mozgu i u jajniku. Dejstvo progestagenske komponente na endometrij, cervikalnu sluz i pokretljivost spermija dodatno povećava kontraceptivni efekat.

Sastav i oblik. Kontraceptivna pilula sadrži estrogen i progestagen u različitim dozama i vrstama. Svi preparati sadrže sintetski estrogen etinil estradiol (15 do 35μg). Progestageni mogu biti derivati testosterona (levonorgestrel, desogestrel, gestoden, norgestimat) ili progesterona (ciproteron acetat, drospirenon, dienogest, klormadinon acetat).

Postoje tri oblika HKK: oralni, vaginalni (vaginalni prsten) ili dermalni (transdermalni flaster).

Neželjena dejstva. Većina nuspojava HKK se dešava u prva dva do tri mjeseca i slična je smetnjama koje su tipične za ranu trudnoću: muka, gađenje, nagon za povraćanje, nadutost i osjetljivost grudi, promjena raspoloženja. Pored navedenih mogu se javiti i nepravilna oskudna krvarenja, glavobolje, akne, te porast na težini. Opšte je pravilo da većina navedenih smetnji prestaje nakon 2-3 mjeseca.

Zdravstveni rizici. Najveći i najopasniji rizik jeste venska tromboembolija koji je dva puta veći nego kod žena koje ne koriste HKK, ali je 5-10 puta manji od rizika kojega žena ima u trudnoći i postpartalnom periodu, te je apsolutni rizik i dalje veoma mali. Rizik za infarkt miokarda i apopleksiju je takođe povećan ali to se prvenstveno odnosi na žene koje imaju i druge rizike za kardiovaskularne bolesti. Za zdravu i mladu ženu rizici su mali i beznačajni. Rizike ima manje 10% žena a to su: gojazne žene, starije od 40 godina, pušači, hipertoničari kao i žene sa nekom hroničnom ili sistemskom bolešću (dijabetes, lupus, tuberkuloza, epilepsija). Ako se poštuju pomenuti rizici ova vrsta kontracepcije se može koristiti od menarhe do menopauze!

Nekontraceptivna dejstva HKK

Malo je poznata činjenica da HKK ima čitav niz pozitivnih učinaka koji nisu kontraceptivni a koja se dijele zaštitna i terapijska.

Zaštitna uloga. HKK utiče pozitivno i na dužinu života sprečavajući teške i opasne bolesti kao što su: rak jajnika, rak endometrija, rak debelog crijeva i vanmaterična trudnoća. Pozitivno dejstvo se ogleda i u sprečavanju stvaranja ovarijalnih cisti, smanjenju reproduktivnih organa žene, te na osteoporozu.

Čuvanje plodnosti je takođe pozitivan efekat koji je sve popularniji, jer sprečavanjem ovulacije čuvaju se jajne ćelije, endometrij i jajnici pogotovo kod žena sa PCO, ili nakon operativnih zahvata na jajnicima.

Terapijska uloga. HKK se može koristi i u liječenju nekih bolesti i poremećaja kao što su: endometrioza, PCO, bolne, neredovne i obilne menstruacije. Pozitivan učinak i kod tretmana  endometrijalnih polipa, mioma, akni pa i kod premenstrualnog sindroma.

Upute za pravilnu upotrebu HKK

Prvo i najvažnije pravilo jeste da se posavjetujete sa vašim ginekologom, koji će vas pregledati klinički i ultrazvukom, te ustanoviti da li pripadate nekoj rizičnih grupa žena i tražiti da uradite laboratorijske nalaze: KS; SE; ŠUK, urea, kreatinin, bilirubin, transaminaze i holesterol. Pregledom je moguće otkriti neke promjene na jajnicima npr. ciste), zbog  čega bi trebalo odgoditi početak uzimanja HKK.

Kako se koriste tablete?

Preporuka je da se sa uzimanjem prve tablete počne petog dana menstrualnog ciklusa, te da će se u tom slučaju slijedeća menstrucija pojaviti tačno nakon 28 dana što najvećem broju žena i odgovara jer im imitira normalan menstrualni ciklus. Ako su razlozi upotrebe HKK nekontraceptivni, kao što je npr. priprema ha histeroksopsku operaciju ili tretman polipa endometrija onda se mogu početi uzimati i od 2.-og  dana menzesa.

Ppostoje dvije vrste pakovanja tableta tj. one sa 21 tabletom i one sa 28 tableta u jednom pakovanju. Ako se radi o pakovanju sa 21 tabletom onda se pravi pauza u uzimanju 7 dana u kojoj že se pojaviti menstruacija a ako se radi o pakovanju sa 28 tableta pauza se ne pravi nego se samo prati raspored uzimanja tableta označen na pakovanju.

Važna napomena za korisnice HKK koje ne žele trudnoću da su zaštićene i u vrijeme pauze isto kao i u periodu dok su pile tablete. Obično se krvarenje javlja 2 do 5 dana nakon zadnje tablete koje je znatno oskudnije kraće traje i nije bolno. Drugim riječima jedno vrlo čudno krvarenje koje nije nalik ranijim menstruacijama ali to je normalno. Ne zaboravite bitno je da se pojavi bilo kakvo krvarenje pa makar trajalo sam jedan dan!

Da bi se lakše snalaziti u korištenju tableta preporuka je da se pamti dan kada se počelo sa uzimanjem pa ako se počeli npr. u petak završićete sa pakovanjem u četvrtak a prvi dana pauze će biti petak. Nekim korisnicama je lakše počinjati sa novim pakovanjem od 5.od dana menzesa što se kod 90% poklapa sa ovim primjerom koji je dat.

Važno je tablete uzimati u isto vrijeme

Nekad se nije pridavao značaj dobi dana kada se tablete uzimaju nego samo da to bude uvijek u isto vrijeme. Danas nije tako jer je primjećeno da su nuspojave značajno manje izražene ako se tablete uzimaju naveče. Tablete je potrebno uzimati uvijek u sito doba dana unutar par sati npr između 7 i 9h naveče.

Većina žena se boji da će zaboraviti popiti tabletu na vrijeme mada je praksa pokazala se to ipak rijetko dešava. Sada u eri mobitela to je jednostavno jer se u to vrijeme uključi alarm za napomenu.

U svakom slučaju nekoliko sati zakašnjenja ne treba da vas brine.

Ako Vam se ipak desi da zaboravite uzeti tabletu u na vrijeme taj propust trebate ispraviti što nadoknaditi što prije, a najkasnije u slijedećih 12 sati. U tom slučaju ostale tablete nastaviti uzimati u ustaljeno vrijeme.

Npr. Ako ste zaboravili uzeti tabletu navečer, uzmite tu zaboravljenu tabletu odmah ujutro. Navečer nastavite prema uobičajenom redosljedu.

Zašto se mora paziti na redovno uzimanje?

Ako od ustaljenog uzimanja tablete prođe više od 12 sati, uticaj na centre u mozgu i na jajnike prestaje biti dovoljan, te zaštita od trudnoće nije pouzdana. U takvim slučajevima pobrinite se za neku zaštitu (npr. kondom) do sljedeće menstruacije.

Važno upozorenje. Ako zaboravite uzeti jednu ili više tableta preostale tablete nastavite uzimati kao i obično pa čak iako se javi neko oskudno krvarenje sve do kraja pakovanja.

Iregularno krvarenje. Ako ste dosad uzimali tablete s većom dozom hormona ili ako HKK uzimate prvi put, potrebno je određeno vrijeme da se organizam na to privikne. U tom razdoblju moguća su oskudna krvarenja koja ne treba da Vas brinu, a koja se uobičajeno mogu javiti u prvim mjesecima korištenja. U rijetkim situacijama potreban je ginekološki pregled s tim da je najvažnije:

 NE PREKIDATI UZIMANJE TABLETA.

Izostanak krvarenja. Ako ste tablete redovno uzimali, trudnoća nije moguća. Krvarenje u rijetkim situacijama može izostati mada je češća pojava da je ono tako oskudno (znači da je potrebno koristi samo par uložaka) da to žene ne registruje kao krvarenje tj. „menstruaciju“ pa da se tek kroz razgovor dođe do te informacije.

Šta učiniti u slučaju proljeva ili povraćanja?

Ako dva sata nakon uzimanja tablete povraćate (bez obzira na uzrok) ili imate proljev, prisutnost HKK u organizmu nije pouzdana te bi trebali uzeti još jednu tabletu. Ciklus će zbog toga biti kraći za jedan dan. Tablete iz novog pakovanja počnite uzimati uobičajeno, dakle nakon sedmodnevne pauze. Ako povraćanje ili proljev traju duže, potrebno je potražiti stručno mišljenje.

Kako možete mjesečno krvarenje pomjeriti?

Ponekad poželite pomaknuti mjesečno kravrenje, npr. radi sporta ili aktivnog odmora, obavljanja Hadža i sl. Preporučujemo pomicanje menstrualnog krvarenja na raniji atum. Nekoliko zadnjih tableta jednostavno izostavite pa će krvarenje nastupiti približno dva do četiri dana nakon uzimanja zadnje tablete. Slijedi uobičajena pauza, a nakon nje uzmite prvu tabletu iz novog pakovanja. Mjesečno krvarenje može se i odgoditi. To napravite na slijedeći način. Pakovanje kontracepcijskih tableta popijete do kraja a zatim novo pakovanje uzmete bez pauze onoliko dana za koliko želite odgoditi menstruaciju. Krvarenje se javlja približno dva do četiri dana nakon uzimanja zadnje tablete. O svakom pomicanju mjesečnog krvarenja posavjetujte se sa ljekarem.

Drugi lijekovi i HKK

U slučaju potrebe za uzimanje nekih drugih lijekova, važno je napomenuti ljekara da koristite HKK. Uglavnom kratkotrajna upotreba većine lijekova ne pravi problem ali u takvim situacijama poslušajte savjet doktora.

Koliko dugo se mogu koristiti?

Kratkotrajna upotreba od par mjeseci u svrhu pripreme za operaciju ili postupak vantjelesne oplodnje je moguća kod skoro svih žena.

Ako se radi o zdravim ženama, bez ranije navedenih rizika, nepušače, HKK se mogu  koristiti i više godina bez pauze s tim da se obavi najmanje jedan kompletan ginekološki pregled, koji uključuje i PAPA test i laboratorijske nalaze, te ultrazvučni pregled dojki.

Tjelesna težina i krvni pritisak 

Gojazne žene i i one koje imaju povećan krvni pritisak nisu kandidati za dužu primjenu HKK s tim da o tome treba voditi računa kod svih korisnica. Veliki broj žena strahuje da se ne udebljaju. Ali to nije tačno osim osjećaja nadutosti koji se javlja u prvim mjesecima korištenja.

Izvor: balic.ba

Komentari

Share.
tyrone unblocked games 1v1 lol unblocked shell shockers unblocked 2 player games unblocked madalin stunt cars 3 unblocked games 66 1xbet casino siteleri betpas 1xbet giriş bahiscom giriş beylikdüzü escort marmaris escort ataköy escort uluslararası evden eve nakliyat eşya depolama