Energetske pločice su dodatak prehrani jer sadrže visoko hranjive sastojke. Namjenjene su onima kojima treba brza dopuna energije, a nemaju vremena za obrok. Praktične su, lako ih je spakovati za ponijeti i usput ‘s nogu’ pojesti. Međutim, nisu baš jeftine a mogu sadržavati puno šećera i drugih nezdravih sastojaka. Pa probajte ih sami napraviti. Vrlo je jednostavno, uglavnom se sastojci ubace u multipraktik ili izblendaju. Za čas se naprave, ne zahtjevaju termičku obradu i najvažnije, zdrave su. Možete napraviti veću količinu i zamrznuti dio dok vam ne zatreba.
Praviti energetske pločice je krativan posao, jer mogućnosti sastojaka i okusa su neograničene. Isprobajte ovaj recept za čokoladne pločice, ove su se svima svidjele. Po želji dodajte nešto sa spiska dodataka. Baza su orašidi te hurme koje zaslađuju i sve povezuju. Ostalo dodajte po želji i ukusu.
Sastojci
SUHI
|
|
300 g badema | |
200 g indijskih oraščića | |
+
|
|
40 g kakaa u prahu | |
1 kašika cejlonskog cimeta u prahu | |
veći prstohvat sitne himalajske soli | |
MOKRI
|
|
40 svježih iranskih hurmi | |
100 g grožđica | |
50 ml javorovog sirupa | |
50 ml kokosovog ulja | |
50 ml putera od indijskih oraha | |
DODACI PO ŽELJI
|
|
60 g ribanog suhog kokosa | |
šaka suhih marelica | |
ili suhih smokvi | |
šaka sušenih goji bobica | |
ili suhih brusnica | |
malo ribane korice limuna | |
ili ribane korice naranče | |
1-2 kašike baobaba | |
ili mace u prahu | |
ili proteinskog praha konoplje |
Koraci
- Stavite orašasto voće u multipraktik i usitnite. Možete koristiti sirove ili orašide tostirane u pećnici 8-12 minuta na 180 C.
- Dodajte kakao i cimet, pa kratko izmiksajte. U ovom koraku možete dodati kašiku ili dvije nekog superfood praha po izboru.
- Sada ubacite odkoštene hurme i ostale ‘mokre’ sastojke. Obradite u multipraktiku koliko je potrebno da se hurme usitne i sve izmiješa. Po potrebi zaustavite rad aparata i preusmjerite smjesu sa zidova posude na oštrice.
- Pripremite papir za pečenje u pleh dimenzija 20×35 ili manji kalup za deblje pločice. Prebacite smjesu u kalup i ravnomjerno je rasporedite. Čistim prstima ili ravnim dnom čaše snažno utisnite smjesu da bude kompaktna.Prijedlog sa slike: 30 g kokosa pospite po dnu prije prebacivanja smjese, a drugu polovinu raširite i utisnite po vrhu kada izravnate smjesu.
- Možete servirati odmah ili staviti u frižider na dva sata da se smjesa stisne. U zamrzivaču će biti dovoljno 20 minuta.
-
Izvadite kolač iz kalupa i izrežite u željeni oblik. Spakujte kao užinu za ponijeti ili servirajte sa džemom od malina da im dodate i kiseli okus.
Pločice mogu ostati svježe u frižideru do jednu sedmicu, a u zamrzivaču mjesec dana.
Ako niste sigurni kako napraviti, konsultujte se s Majom! 🙂
https://www.facebook.com/makimakaron/